Det fikk mye oppmerksomhet både fra tradisjonelle medier, men også sosiale medier. Lukkede anlegg, på land eller i sjø, fremheves av mange som en løsning for oppdrettslaksens utfordringer med rømming, lus og sykdom.
Tøff test
Da Marine Harvest satte ut smolt Aquafarms forskningsanlegg på lokaliteten Molnes, like utenfor Skånevik, var forventningene høye. Innledningsvis gikk det da også bra, med lav fôrfaktor og dødelighet.
Men etterhvert dukket problemene opp. I september fikk fisken gjelleskader forårsaket av alger. Senere ble det også påvist utbrudd av amøbegjellesykdom (AGD), og Marine Harvest besluttet derfor å høste all fisk i anlegget, av hensyn til fiskens velferd.
Les også: Kaster kortene på Molnes
Blandede erfaringer til tross, Aquafarms har klokkertro på sin tankløsning. Nå har selskapet sitt andre kar klar for salg.
Interesse fra utlandet
– Vi begynner å markedsføre oss for salg nå, sier daglig leder Atle Presthaug til iLaks. Et forskningsmiljø er engasjert for å evaluere prosjektet sluttrapporten er ventet i nær fremtid.
– Per nå er vi klar til å levere og gi tilbud på anlegg. Det er noen småjusteringer, men systemet er likt. Men vi har lært en del første gang. Karet må tåle en del høyere bølger, stå høyere i sjøen så det ikke kan skvette over. Men hovedprinsipippet er veldig bra, understreker Presthaug.
Marine Harvest har nå brakklagt lokaliteten på Molnes.
– Det er brakklegginging der nå. De brakklegger hele området der inne, til sommeren, mai eller noe sånt.
Lang leiekontrakt
Landets største oppdrettsfirma vil imidlertid fortsette å bruke Aquafarms runde tank.
– Vi gjør noen modifikasjoner, Marine Harvest skal overta den tanken. De er leietaker i ti år, fortsetter Presthaug.
Det er imidlertid ikke utelukkende laks som kan gå i en slik tank.
– Andre arter og. Vi har mange henvendelser fra utlandet, men vi er et lite selskap så vi har ikke kapasitet til å ta utlandet. Men vi har en intensjonsavtale med et svensk firma. De holder på å få godkjenningene på plass. Det er ørret, i saltvann.
Må ha strøm
Prislappen på et slikt lukket oppdrettsanlegg er cirka 30 millioner kroner med alt utstyr.
– Er dere avhengige av landbase?
– Nei, vi kan ha flåte og. Men vi er avhengige av landsstrøm. Enten må du ha to strømaggregat, ett som går vanlig og ett i reserve, eller så må du ha landstrøm og aggregat, avslutter han.