Satser heller laksepenger i Australia enn i Canada

Kommentarer
0

Mens de norske oppdretterne Mowi, Grieg Seafood, Cermaq og Erko Seafood jakter konsesjoner og vekst i Øst-Canada, reiser den største oppdretteren i regionen i «down under» for å vokse.

Mandag kunne iLaks avsløre at Cooke Inc., morselskapet til Cooke Aquaculture, hadde sikret seg 5,4 prosent av aksjene i den australske oppdretteren Tassal.

Tirsdag morgen la Cooke inn bud på alle aksjene i Tassal.

Cooke, eid av familien med samme navn, har tatt lærdom etter å ha blitt fintet ut av den brasilianske kjøttgiganten JBS i oppkjøpskampen om et annet oppdrettselskap med base på Tasmania, nemlig Huon Aquaculture, på seinsommeren i fjor.

Attraktiv
Glenn Cooke kom seint på banen i kampen om Huon. Han fikk likevel den gang sagt at målet hans var å «vokse ansvarlig» og at han mente at Tasmania var «en attraktiv stat å investere i».

Aslak Berge

Huon slaktet snaue 26.000 tonn laks i 2020. Tassal, med hovedkvarter i seilerbyen Hobart, er en god del større, og har en produksjonskapasitet på 40.000 tonn. I tillegg har selskapet, i likhet med Cooke, interesser innen oppdrett av varmvannsreker.

Ved å i all hemmelighet akkumulere en eierpost på 5,4 prosent, med en snittkurs på 3,55 australske dollar, for deretter å by 4,80 dollar per aksje, har Cooke sikret seg gevinst dersom noen skulle by over dem. Med det siste årets budkamper om Huon, men også NRS og NTS, friskt i minne, er det ikke usannsynlig at det kommer konkurrerende bydere på banen.

Det er ikke hver dag en 40.000-tonner er i spill.

Finansmarkedet er foreløpig ikke villig til å satse på eller prise inn et konkurrerende bud – eller at Cooke får napp på sitt nåværende bud. Tassal-aksjen er tirsdag omsatt på 4,61 dollar – 19 cent under budet.

Risiko
Samtidig som Cooke kjemper om kontrollen i et oppdrettselskap på andre siden av jordkloden har en rekke norske oppdrettere blinket ut Cookes egen bakgård som et nøkkelområde for volumvekst.

Under Grieg Seafoods kapitalmarkedsdag, for to uker siden, ble satsingen på Newfoundland fremhevet som helt sentral i selskapets vekststrategi de fire kommende år. Grieg-ledelsen var åpen på at milliardsatsingen var beheftet med en viss risiko.

Nettopp den risikoen vurderer Cooke, som allerede driver 14 lokaliteter fra sin hjembase i Blacks Harbour, til å være høy. Risikoen vurderes som så høy at de heller vil satse pengene sine på volumvekst i sin andre budkamp på under ett år på den australske øyen Tasmania.