Samler seg til felles trainee-program

Nyheter
1640

Fredag var alle disse representert i lokalene til Norsk Sjømatsenter på Fisketorget i Bergen. Sammen med dem var også fagmiljøene NHH, Universitetet i Bergen, BI, Nofima og NIFES i møtet som ble ledet av administrerende direktør Tanja Hoel i The Seafood Innovation Cluster.

Felles løft
Foranledningen var innlegget til laksearving og maritime trainee Thomas W. Grieg under North Atlantic Seafood Forum, som tok til orde for et trainee-program for sjømat. Både Marine Harvest og Lerøy har hatt god erfaring med trainee’er. Det nye nå er dannelsen av et felles trainee-program som involverer en rekke store sjømatbedrifter – etter inspirasjon fra Maritime Trainee.

Les også: Se på hva de unge er ute etter

For å sparre med gruppen som planlegger det nye seafood trainee-programmet, stilte Jonas Langeteig, som har lagt bak seg et trainee-år i Lerøy. Drammensgutten, som leder nettverksorganisasjonen YoungFish, fikk sin bedriftsinterne skolering innen settefisk, matfisk, slakteri, grossist og marked.

– Jeg fløy til Lakselv, et sted jeg aldri hadde vært før, og reiste videre til et settefiskanlegg som Lerøy Aurora har i Laksefjorden. Der var jeg i to måneder, og lærte meg alt om hvordan en produserer settefisk. Jeg fikk også gått på jakt, kjørt fire- og åtte-hjulinger, som andre i Finnmark.

Hele verdikjeden
Deretter var han røkter på en fôrflåte hos Lerøy Midt, fiskegrossist hos Lerøy Alfheim, og fikk også et par måneder i Frankrike ved et foredlingsanlegg som distribuerte sjømat blant annet til storkunden Carrefour.

– Jeg fikk mange gode inntrykk og det var et vanvittig innholdsrikt år, sier Langeteig.

Planen er et felles trainee-program, forankret i tverrfaglig kompetanse som biologi, teknologi, økonomi og ledelse. Et slikt trainee-program er særlig egnet til å utdanne fremtidens ledere i sjømatnæringen.

– Vi ser på mulighetene til å skape et trainee-program i et verdikjede-løp, sier Marine Harvests HR-sjef Anne Lorgen Riise. – Er ett år passelig? Vil du anbefale det? spør hun Langeteig.

– Ja. Hvis en kan lære fôring hos EWOS, salg hos Lerøy og slakt hos SalMar, svarer Langeteig.

Nytt innhold
– En trainee-ordning gir en praktisk tilnærming, det gir teorien nytt innhold, kommenterer BI-professor Johan Olaisen.

Rekruttering er høyt oppe på agendaen til lakseselskapene. Lorgen Riise understreker viktigheten av å øke attraktiviteten mellom studentene og bedriftene.

Tanja Hoel peker på viktigheten av øke synligheten til næringen i sin helhet.
– Det skal være et nasjonalt program og ser det naturlig å samarbeide med YoungFish, legger hun til.

– Det er vi positive til, sier Langeteig.

Oppstart i 2016
Anne Hilde Midttveit, kvalitetsansvarlig i Lerøy, er opptatt av at det skal være et cluster av trainee-stillinger med tverrfaglig kompetanse.
– Fiskehelse, ernæring, biologi kobles på verdikjeden. Det skal være en portal for markedsføring mot studenter, sier hun.

– Vi vil spille videre med YoungFish i et seafood trainee-program. Dette seafood-trainee-programmet har høy prioritering blant topplederne i selskapene. Vi håper vi kan ha oppstart allerede i 2016, sier Hoel.