– Samarbeidet innen Marine Harvest er vår styrke

Nyheter
1114

Bedrifter i Europa tilknyttet Marine Harvest har nær kontakt med hverandre, og samarbeidet med Norge er tett. 

– Linjene med kommunikasjon med Norge er korte. Vi har veldig intensiv kontakt. I midten av oktober vil et team fra et norsk oppdrettsanlegg besøke vårt selskap for å diskutere alle utfordringer som oppstår i forsyningskjeden. Vi drar også regelmessig til Norge. Det er veldig viktig at vi, som lenker i samme kjede, er klar over hverandres arbeid.

Det sier Pieter Note, fabrikkleder ved Marine Harvest Pieters in Belgium til iLaks.

Internasjonale kolleger
Ifølge Note er dette en ny utvikling.

– Etter 2006, da vi ble en del av Marine Harvest, var det i de første par årene mer eller mindre som vanlig. Siden da har strategiske diskusjoner blitt satt i gang, og kommunikasjonslinjer har blitt kortere. Det er fascinerende å samhandle og utveksle ideer med alle disse internasjonale kollegaene, sier han.

Han forteller om kommunikasjon på tvers av landegrensene.

– Vi har også regelmessig samhandling med kolleger fra alle Marine Harvest-selskaper i Europa på alle nivåer og i alle sektorer: produksjon, økonomi, kvalitetsstyring. Vi konsulterer hverandre om alle slags problemer og har regelmessig kommunikasjon for å bringe virksomheten til samme standard. Det er en veldig interessant prosess, med alle disse forskjellige kulturer, sier han.

De europeiske Marine Harvest-selskapene er delt inn i tre grupper. Vest-Europa, som består av Benelux, Frankrike, Spania og Portugal. Sentral-Europa med Tyskland, Italia, Skandinavia og andre sentraleuropeiske land. Sist, men ikke minst, Storbritannia.

De tre gruppene har hver sin egen administrerende direktør, rapporterer til Marine Harvest Group hovedkontor i Norge, og deres egne markedsførings- og salgsavdelinger.

Samarbeid på produksjonsnivå
Det er ikke bare administrativt bedriftene samarbeider, men også innen produksjonen.

– Vi produserer røkt laks som blir pakket i Marine Harvest-fabrikken i Nord-Spania. Vår laks blir filetert i Boulogne-sur-Mer eller Duinkerke, og Marine Harvest Sterk, i Nord-Nederland, produserer våre panerte lakseprodukter.

– Opprinnelig var det også et produksjonssted i Brugge. Vi hadde en liten fabrikk med en kapasitet på 2000 tonn. På Marine Harvest Sterk var produksjonskapasiteten på den tiden 9000 tonn, så vi bestemte oss for å integrere de to. Alle våre panerte produkter produseres nå i Lemmer, og selges på mange forskjellige markeder i Europa og i andre deler av verden.

Note ser på dette som en styrke.

– Vi søker hverandres vellykkede ideer og konsepter, og hvert selskap fokuserer på dets styrker. Dette skiller oss fra våre konkurrenter, avslutter han.