Selskapet Euronor, hadde flere år med negativ egenkapital, blant annet som følge av en italiensk skattesak.
Eksportselskapet hadde på konkurstidspunktet samme postadresse som lakseeksportøren Salmonpoint på Os, sør for Bergen. I siste tilgjengelige årsregnskap, fra 2022, hadde selskapet en negativ egenkapital på 3,1 millioner kroner.
I alle årene 2013 til 2022 gikk selskapet med underskudd, og hadde hvert år negativ egenkapital. Fortsatt drift ble sikret med ansvarlig lånekapital fra selskapets eier. 21. november meldte selskapet opphør i Brønnøysund.
Kontrollert av italienere
Selskapets styreleder er Ove Grøhn. Grøhn, som også er styreleder i Salmonpoint, ble valgt til styreleder i selskapet 31. januar i 2020, etter at den gamle Seaborn-sjefen Jan Egil Ytrearne fratrådte 24. september året før. Med seg i styret har Grøhn hatt styremedlem Luigi Vannini.
Styrelederen har ikke så mye å si om konkursen.
– Ikke grunnlag for videre drift. Ellers ingen kommentar, skriver han i en SMS til iLaks.
Euronors juridiske eier har i en årrekke vært det nederlandske selskapet Antares B.V. Antares har vært kontrollert av det italienske selskapet Fiorital SRL, som er en lakseimportør med base i Venezia.
En gjennomgang av selskapsregnskapene viser at Euronor fikk en italiensk ekstraskatt på 1,9 millioner kroner i 2013, som stammet fra årene 2007 til 2011. Denne skatten synes å ha vært en viktig årsak til den opparbeidede negative egenkapitalen i selskapet.
Les også: – Jeg vet hvem jeg har solgt fisken til
«Gode fremtidsutsikter»
Euronor har hatt en fallende omsetning i mange år. I 2010 omsatte selskapet for 151,9 millioner kroner, mens den i 2022 var krympet til 1,3 millioner kroner.
Selv om selskapet slet med lav omsetning, og hadde gått med underskudd i mange år, kan det synes som om det var optimisme å spore – etter at koronapandemien la seg.
«Fremdeles er de fleste markedsaktører positive når det gjelder etterspørsel etter norsk laks. Vinteren 2021-22 pågår det samtaler mellom Euronor AS og Fiorital SRL. På bordet ligger et forslag om en fast leveranse, for eksempel innkjøp av omlag 19 tonn fisk i uken for videresalg», skriver styret i notene til 2021-regnskapet, og legger til:
«Et annet alternativ selskapet vurderer, er å kjøpe opp nok laks fra oppdretter til å fylle en hel lastebil, for deretter å dele opp volumet til to eller flere importører i Europa. Selskapet sine fremtidsutsikter vurderes være gode».
Skiftesamling i januar
Euronors morselskap har forøvrig i en årrekke ytt et ansvarlig lån for å sikre fortsatt drift. I regnskapene for 2022 ble det opplyst at et aksjonærlån på 235.000 Euro hadde forfall 30. juni til neste år.
Det er advokat Bjørn Åge Hamre som er bostyrer for konkursboet til Euronor. Han er partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig sin avdeling i Bergen. Hamre forteller at bobehandlingen er i en innledende fase.
– Bobehandlingen er i innledende fase og det arbeides med å avklare årsaken til konkursen, opplyser han i en e-post.
– I innberetningen vil bostyrer redegjøre for boets stilling og status, samt for boets arbeid og arbeid og vurderinger, legger advokaten til.
Boet skal levere innberetning til retten og kreditorene i forbindelse med skiftesamling 16. januar til neste år. Frist til å melde inn krav til boet er satt til 25. desember, og fristdagen er 20. november.