SalMars nye settefiskanlegg i Trøndelag blir verdens største

Nyheter
4238

Torsdag signerte SalMar en samarbeidsavtale med Verran kommune om å bygge verdens største settefiskanlegg på Tjuin industriområde i Malm. Avtalen sikrer oppdretteren en tomt på 60.000 kvadratmeter.

Byggingen forventes å starte opp i 2021 med ferdigstillelse julen 2023.

«I byggetrinn 1 antydes det en kapasitet på om lag 20 millioner smolt, om lag 20 – 25 ansatte, en investeringsramme på ca. 1 milliard kroner. SalMar vil i 2020 foreta design, prosjektering og innhenting av anbud på de forskjellige oppdragene. Beslutningen og avtalen gjør at SalMar sine anlegg i Follafoss og Malm etter utbygging vil utgjøre et kraftsentrum for settefiskproduksjon regionalt så vel som nasjonalt», skriver kommunens utviklingsselskap Bergmannsparken på sine Facebook-sider.

Selve beslutningen om hvor SalMars nye settefiskanlegg i Midt-Norge skulle ligge, ble tatt i oktober. 

Konserndirektør for oppdrett i SalMar, Roger Bekken, bekrefter overfor iLaks at anlegget blir verdens største settefiskanlegg.

– Vi har sikret oss areal for å kunne produsere 50 millioner smolt, skriver han i en SMS til iLaks fredag morgen, og legger samtidig til at kapasitet ikke er bestemt ennå.

I 2018 laget for øvrig iLaks en liste over Norges ti største smoltanlegg målt i karvolum. 

Trønder-Avisa har også omtalt kontraktsigneringen. Til avisen forteller produksjonsdirektør Roar Simonsen hvorfor valget falt på nettopp Tjuin.

– For oss var vannkilden (fra Follavatnet red.anm.) veldig viktig. I Verran har vi stor kompetanse og en kultur helt fra 1985 med settefisk. Her er det også langt unna andre anlegg, slik at smittefaren er minst mulig. Dette er unikt, sier han.