SalMars neste havmerd kan bli bygget i Norge

Nyheter
1762

SalMar vurderer å legge produksjonen av havmerder til Kværner Verdal.

Tirsdag var konsernsjef Gustav Witzøe i SalMar på besøk ved Kværner Verdal, hvor han fikk en omvisning i produksjonshallene.

Her lettet han litt på sløret om selskapets planer for byggingen av nye havmerder.

Slik blir SalMars nye havfarm. FOTO: Mariculture

– Klart, vi er jo her for en grunn, og det er å se på muligheten for å legge produksjon av havmerder til Kværner Verdal, sa Witzøe til avisen Innhered under omvisningen.

I sommer skrev iLaks at fylkesvaraordfører Tomas Iver Hallem (Sp) vil ha på plass egne utviklingskonsesjoner for lakseoppdrett i Trøndelag, slik at produksjonen av fremtidige havfarmer skjer i fylket. Da nevnte han også at Kværner Verdal vurderte produksjon av havfarmer til oppdrettsnæringen.

Interne avklaringer
Mens SalMars første havmerd ble bygget i Kina, er det ennå ikke kjent hvor oppfølgeren «Smart Fish Farm» skal bygges. Sistnevnte blir dobbelt så stor som den først havmerden.

iLaks har spurt Gustav Witzøe om han kan utdype planene rundt Kværner Verdal. Han svarer i en e-post:

– Jeg har ikke noe nytt å meddele nå, utover det som ble sagt på Verdal under besøket. Vi vil nå ta interne avklaringer før vi har noe nytt å meddele, skriver SalMar-sjefen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid i samtale med Geir Ove Ystmark på Kværner Verdal. FOTO: Hege Tunstad/NHO Trøndelag

– Viktig at det blir ro rundt grunnleggende rammevilkår
Administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, var også til stede hos Kværner Verdal på tirsdag. Bransjeorganisasjonen har bedt regjeringen åpne for egen tildelingsrunde på havbasert havbruk.

Ystmark forteller at regjeringen og også opposisjonen har meldt positivt tilbake, og at det derfor er naturlig at bedriftene ser på mulighetene rundt dette området.

– Når det nå er interesse fra Kværner Verdal for å bygge slike anlegg må det også ses i sammenheng med oljeskatteregimet som kom på plass i vår, og som muliggjør nye satsingsområder for selskapet. Og tilsvarende for oss i havbruksnæringen, så er det avgjørende at vi fikk et forlik på havbruksskatten under revidert nasjonalbudsjett. Det gir forutsigbarhet for næringen og mulighet til å investere i Norge. Nå er det viktig at det blir ro rundt grunnleggende rammevilkår, slik at vi får realisert store investeringer i norsk havbruksnæring, og dermed også sikrer investeringer hos norsk leverandørindustri, sier Ystmark til iLaks.