I mars lanserte Salmar-gründer Gustav Witzøe en ny laksemerd for bruk langt til havs. Men da Fiskeridirektoratets faggruppe for tildeling av grønne konsesjoner i sommer delte ut ti konsesjoner for uttesting av ny teknologi, nådde ikke Salmar opp, skriver Sysla.
– Forundret
Witzøe har klaget på avslaget.
– Det er et overordnet ønske fra myndighetene om å øke sjømatproduksjonen på en bærekraftig måte, særlig med hensyn til lus og rømming. Vi føler at prosjektet vårt er blitt veldig godt mottatt, ikke minst i relevante fagmiljøer. Da blir vi litt forundret når vi ikke får konsesjon, sier Witzøe til Adresseavisen.
Lukkede anlegg
Alle de ti som fikk konsesjon i gruppe C vil bruke lukkede oppdrettsanlegg i deler av produksjonen. Denne gruppen er forbeholdt nye teknologi som skal sikre bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen.
«SalMar mener seg berettiget til grønne løyver i denne gruppen basert på formålet med tildelingsrunden, som er å redusere miljøutfordringene ved å stimulere til nye teknologiske løsninger», heter det i en melding Salmar la ut på sine nettsider i går.
Plasseres til havs
Salmars merd er en halvt nedsenkbar konstruksjon som skal gi en bedre sikring enn dagens anlegg mot rømming i tillegg til bedre driftsmessige løsninger i håndteringen av lakselus.
Den kan plasseres lenger til havs i mer eksponerte områder med vesentlig mindre lusepress.
– Vi har forsøkt å tenke på samme måte som i oljebransjen, der kontinuerlig teknologiutvikling har åpnet for nye, store muligheter på større havdyp. Vi mener viljen til å prøve ut ny teknologi har vært mangelfull i Oppdretts-Norge. Det ønsker vi nå å utfordre myndighetene på, sier Witzøe til Adresseavisen.