Fortsatt nedgang i samlet tilbud av atlantisk laks ga nye prisrekorder i andre kvartal, noe som bidro til fortsatt vekst i inntekter og resultater for SalMar. Samlet sett oppnådde konsernet et driftsresultat på 22,74 kroner per kilo slaktet fisk, en økning på 9 prosent fra foregående kvartal og en økning på over 136 prosent fra andre kvartal året før.
Kostnadsdrivende
– SalMars resultater drives hovedsakelig av de høye prisene på laks. Det er fortsatt en utfordrende situasjon knyttet til biologi, og dette kan begrense tilbudsveksten også i kommende kvartaler. Håndteringen av de biologiske utfordringene er fremdeles kostnadsdrivende, særlig i Midt-Norge, men omfattende investeringer i behandlingsutstyr har bedret kapasitet og beredskap, sier konsernsjef Leif Inge Nordhammer i SalMar.
Samlede driftsinntekter endte på 2,3 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 1,8 milliarder kroner i tilsvarende periode i fjor. Slaktevolumet endte på 32 200 tonn, mot 34 800 tonn i andre kvartal i fjor. Operasjonelt driftsresultat endte på 731,8 millioner kroner, opp fra 335,1 millioner kroner i andre kvartal 2015. I første kvartal 2016 endte driftsresultatet på 566,5 millioner kroner, av et slaktevolum på 27 300 tonn.
Lusesituasjonen er fremdeles en utfordring i segment Midt-Norge. SalMar har kontroll over situasjonen, og opererer innenfor myndighetens lover og krav. I tillegg er det gjort omfattende investeringer i behandlingsutstyr som har bedret kapasiteten og beredskapen ytterligere.
ILA
I april ble det påvist tilfeller av ILA ved en av selskapets lokaliteter utenfor Frøya. For å hindre smittespredning ble det gjennomført forsert slakting av totalt 1,7 millioner fisk, noe som påvirket kost og oppnådd pris negativt. Til tross for utfordringene knyttet til ILA, var produksjonen i region Midt-Norge god i andre kvartal.
I segment Nord-Norge er den generelle biologiske situasjonen god, men også her er det gjort investeringer i lusebehandlingskapasitet for å styrke beredskapen. Oppdrettsaktivitetene generelt styres av gjeldende sone-struktur for regionen, noe som igjen legger grunnlaget for drifts- og slakteplaner. For andre kvartal ga disse en noe ugunstig fordeling av slaktevolumene sammenstilt med prisutviklingen gjennom kvartalet.
De biologiske utfordringene for oppdrettsvirksomheten har ringvirkninger for salgs- og prosesseringsaktivitetene. Nedgraderinger og ukurante størrelser påvirker driftseffektiviteten i slakteriet, i tillegg til at det bidrar til lavere prisoppnåelse for salgsaktivitetene. Den biologiske situasjonen bidrar også til en mer kompleks logistikk. Resultatet er videre negativt påvirket av at rundt 45 prosent av volumet ble solgt på kontrakter til priser godt under gjennomsnittlig spot-pris i perioden. Kontraktsandelen for andre halvår 2016 antas å ligge rundt 40 prosent.
Venter stramt marked
Etter interne kontrollprøver ble det i juli påvist ILA ved to av selskapets lokaliteter utenfor Frøya. Kontrollprøver foretatt av Mattilsynet har imidlertid ikke påvist ILA, men status «mistanke» opprettholdes for gjeldende lokaliteter. SalMar overvåker situasjonen nøye.
Basert på anslag over stående biomasse ventes det en reduksjon i samlet utbud av atlantisk laks på i overkant av 140 000 tonn i 2016, tilsvarende en nedgang på 6 prosent. Dette vil normalt tilsi relativt gode priser også fremover. Et stramt laksemarked kombinert med høy betalingsvillighet for laks gjør at selskapet venter sterke resultater også i andre halvår av 2016.
For helåret 2016 venter SalMar å slakte rundt 126 000 tonn i Norge. I Norskott Havbruk (Scottish Seafarms) forventes et volum på 26 000 tonn i 2016.