SalMar-gjelden blir nær tredoblet etter NTS-kjøpet

Nyheter
0

Netto rentebærende gjeld vil øke fra 6,4 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal til 18,6 milliarder kroner i det nye sammenslåtte selskapet.

For selve oppkjøpsfinansieringen har Frøya-selskapet sikret seg 11,5 milliarder kroner i brofinansiering med varighet på 24 måneder, i tillegg til en økning av eksisterende kredittfasilitet på tre milliarder kroner. Det skal etter planen sikre at SalMar sitter igjen med seks milliarder kroner i tilgjengelig likviditet etter oppkjøpet.

SalMars ferske konsernsjef, Frode Arntsen, sier til Finansavisen at selskapet har en god dialog med bankene og at finansieringen «er tilstrekkelig».

Det er flere årsaker til at SalMar har pådradd seg så mye gjeld:

«Helt enkelt, NTS tok opp mye gjeld for å kjøpe NRS, i tillegg har du gjeld i NRS, SalmoNor og Frøy. Den konsoliderte gjelden er ganske betydelig. Lakseskatten gjør at kontantstrømmen generert i NRS og SalmoNor nå er 40 prosent lavere, som gjør at betjeningsevnen av gjeld går ned», har analytiker Christian Nordby i Kepler Cheuvreux tidligere uttalt til Finansavisen.

SalMar er blitt hardt rammet av skatteforslaget fra regjeringen. Aksjekursen er mer enn halvert på tre måneder.

Kilde: Infront