SalMar får smekk på nesten 700.000 kroner: – Ikke enig

Nyheter
0

Fiskeridirektoratet ilegger et sekssifret gebyr for tre ulike rømmingshendelser – selv om det er uklart om det rømte fisk.

Rømmingshendelsene skjedde tilbake i 2023. Fiskeridirektoratet mener at SalMar har vært uaktsomme, ikke gjort nok for å forebygge og avdekke rømming, og at selskapet har brutt akvakulturdriftsforskriften på en rekke punkter.

Direktoratet ville derfor sende et preventivt og “klart signal til SalMar og næringen for øvrig”, og satte overtredelsesgebyret til 668.862 kroner. Det kommer frem i vedtaket fra 11. april i år.

Hull i nøtene – men ikke påvist rømlinger
Saken gjelder rømmingshendelser ved lokalitetene:

  • Småvær i Tromsø, 16. februar 2023
  • Hallarøy V i Trøndelag, 14. juli 2023
  • Andholmen I i Møre og Romsdal, 30. juli 2023

Det ble i alle tilfellene oppdaget hull i not. Direktoratet mener at SalMar har brutt krav til internkontroll, overtrådt plikten til miljømessig forsvarlig drift (aktsomhetskravet for å forhindre rømming), og at det var mangler knyttet til krav til aktiviteter som kan gi risiko for rømming. Dette, og en rekke eldre tilfeller ved lokalitetene, anser de som medvirkende faktorer til at hendelsene oppstod.

“I denne sak er det avdekket mangler med SalMar sin internkontroll av tjenesteleverandør. At samme forhold har skjedd på tre ulike lokaliteter spredt i Norge mener vi må karakteriseres som en systemfeil,” skriver Fiskeridirektoratet i vedtaket. Kart: Datawrapper

Gebyret gis imidlertid ikke for faktisk rømming, men for de potensielle miljøskadene: “Selv om det i vår sak ikke er påvist at det har rømt fisk, er det vår oppfatning at det over tid har vært økt fare for rømming som følge av manglende internkontroll,” skriver Fiskeridirektoratet. De peker på avvik mellom SalMars egne krav til inspeksjoner, og det som er gjort og registrert av tjenesteleverandører – samt på manglende overvåkningstiltak under aktiviteter som medfører risiko for rømming.

Har klaget på boten
SalMar opplyser til iLaks at de har klaget på vedtaket fra Fiskeridirektoratet.

Runar Sivertsen, strategidirektør i SalMar. Foto: SalMar

– Vedtaket er knyttet til tre hendelser som ligger flere år tilbake i tid, hvor vi rutinemessig meldte fra til Fiskeridirektoratet. Slik også Fiskeridirektoratet legger til grunn i vedtaket, er det ingenting som tyder på at det faktisk har rømt fisk i forbindelse med de aktuelle hendelsene, skriver strategidirektør Runar Sivertsen i en melding.

– SalMar er ikke enig i at det er grunnlag for å ilegge overtredelsesgebyr i denne saken, og har påklaget vedtaket.

Les også: SalMar overtar resten av aksjene i Wilsgård