Salma to go

Kommentarer
779

Vi drikker stadig mer kaffe. Verdens kaffekonsum er ventet å stige med nær 25 prosent frem mot 2020 ifølge the International Coffee Organization, skriver The Wall Street Journal (krever pålogging). Kaffeforsyningene skvises i det korte og mellomlange bildet av tørke i Brasil.

– Forbruket er økende idet Kina, India og Latin Amerika fortsetter å bli «westernized», forklarer Roberio Silva i den internasjonale kaffeorganisasjonen.

Trendy
Latte, Cortado og Americano. Barristaer og kaffebarer lærer oss opp. Kaffe er trendy. Kaffe er godt. Nå er det hele bønner og egen kvern som gjelder. Italian roasted og sirup. Starbucks og små nisjeaktører brøyter vei. Bønner fra Honduras og Kenya.

Kaffe er knapt noen høyvekstbransje. Det er en moden biologisk industri, under klar innflytelse av en svært stor aktør, Brasil. Med 2,6 millioner tonn i årsproduksjon er det ingen andre land som matcher Brasils volumer.

Moden 
Kaffe er en av verdens aller største råvarer, bare olje er større blant de lovlig omsatte, og på et helt annet nivå enn laksen. Men når det spås en etterspørselsvekst i en såvidt moden bransje på hele 25 prosent på fem år, er det bemerkelsesverdig. Globalisering, skifte i mat- og drikkekultur, endringer i forbruksmønster og økt kjøpekraft kan gi store omveltninger – i flere sektorer – de kommende år.

Men etterspørselen tar ikke alltid hensyn til tilbudet. I skjæringspunktet ligger prisen. Blir det ikke produsert nok varer, stiger prisen. Kaffeprisen har femdoblet seg siden 2001.

Konsumveksten for oppdrettslaks har lagt milevis over kaffe de siste fire tiårene. Hvis det er trendy med kaffe, står ikke sushi og sashimi tilbake for det. I likhet med kaffe predikeres det massiv etterspørselsvekst i Asia og Latin Amerika i tiden fremover. På et tiår har land som Kina og Brasil begge tatt steget opp i 100.000 tonn-klubben. De stopper ikke her.

Reprising
På tilbudssiden for oppdrettslaks er det Norge som spiller Brasils rolle. Mer enn halvparten av verdens oppdrettslaks vokser opp i norske fjorder.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker ynder å dra frem rapporten «Produktive hav i 2050», som anslår en femdobling av dagens norske oppdrettsproduksjon. Men med de biologiske og politiske flaskehalser som er på tilbudssiden for verdens lakseprodusenter, kan denne ambisjonen og målsetningen fremstå som ambisiøs.

Laksen er også blitt dyrere de siste årene. Men mens kaffeprisen altså har femdoblet seg de siste 14 år, har laksen nøyd seg med en dobling i perioden. Prismessig har laksen da tapt mye terreng relativt til kaffe. Hvordan går det fremover: Får vi volumvekst eller reprising?