Salma-produsent vil produsere mer enn 3.000 tonn laks på land

Nyheter
1822

– Vi har økt omsetningen med 20 prosent i året de siste ti år, sier Einar Eide til iLaks.

Han leder 350 ansatte som årlig omsetter for 2,3 milliarder kroner. Bremnes Seashore er helintegrert fra rogn til høyforedlet produkt. Selskapets høye og kompromissløse kvalitetsfokus manifesterer seg særlig gjennom prestisjeproduktet Salma.

– Vi har vært med på å utvikle oppdrettsnæringen siden tidlig på 60-tallet – og fyller 80 år i år.

Mer utfordrende
Men oppdrettsnæringen i Norge er i endring.

– Som vi vet, har det blitt betydelig mer utfordrende å drive med oppdrett de siste årene, kanskje med unntak av de helt i nord, sier Eide, og legger til at han primært tenker på lus, men også virussykdommer.

Einar Eide er administrerende direktør i Bremnes Seashore. Foto: Trine Forsland

Bømlobedriften disponerer tre settefiskanlegg, 24 matfiskkonsesjoner, hvorav tre er FoU-konsesjoner, fra Jondal i nord til Sandnes i sør. For å møte fremtidens økte krav til fiskeoppdrett, investerer selskapet tungt.

Det største investeringsprosjektet er i Trovåg like utenfor Haugesund. Her, ved et gammelt settefiskanlegg, bygges 19.000 kubikkmeter kar på land. Når anlegget er ferdigstilt, vil Bremnes Seashore kunne ha mer enn 3.000 tonn laks på land.

Investeringen beløper seg til over 600 millioner kroner.

Milliardsatsing
– En ganske formidabel satsing for et selskap på Bremnes’ størrelse, sier Eide, som har sittet i Bremnes’ direktørstol siden 2014.

Satsingen i Trovåg følges opp med Live Cold Fish tankanlegg, satsing på tubetnot/snorkelmerd, sammen med Havforskningsinstituttet og Egersund Net, samt lusedreperen Thermolicer.

– De fem prosjektene nærmer seg en milliard kroner. Vi er heldige som har eiere som vil investere for å utvikle selskapet og næringen, sier Eide, vel vitende om at aksjonærer like gjerne kan bruke midlene på murstein, raske biler eller børsspekulasjon. – Som eiere står en fritt til å bestemme hvor en vil bruke pengene, sier han, men skynder seg med å legge til: – Vi mener det har vært en lur satsing.

Postsmolt
Første produksjonshall i Trovåg sto klar i desember. Hall 2 startet opp for to uker siden. Nå produseres smolt opp til 250 gram. Det store spranget kommer med Hall 3 og 4. Da skal postsmolt fôres opp til 500 gram.

Hall 3 åpner våren 2018 og Hall 4 i 2019.

– Produksjonstiden i sjøen er det for mye utfordringer med, og derfor må vi gjøre noen tiltak, sier Eide.

Bremnes nøyer seg med å produsere stor smolt. De vil ikke produsere fisk i lukket anlegg helt opp i slaktevekt. Ikke minst grunnet behovet for areal – og rom. En matfisklokalitets produksjonsvolum tilsvarer Oslo Plaza. Å flytte hele Norges oppdrettsproduksjon på land er utopi, mener han.

Eksponeringsperiode
– Da blir det mange Oslo Plaza oppover langs kysten, sier Eide.

Hovedmotivasjonen er redusere fiskens eksponeringsperiode i sjø.

– Dette vil løfte ti prosent av vår produksjon. Det vil redusere oppholdstid i sjø med en tredjedel. Fra 18 til 12 måneder.

Dette ventes å gi flere gevinster.

– Mindre virsussykdommer, mindre påslag av lus og mindre behov for avlusning. Tidsfaktoren er viktig, understreker Eide.

– Det er ikke så mange RAS-anlegg. Og få som har tatt en så stor andel av sin smoltproduksjon opp til en så stor størrelse, legger han til.