Den særegne fisken er blitt et av de viktige verktøyene oppdrettsnæringen tyr til for å få bukt med luseproblemene.
– I løpet av året vil det være over 20 selskaper som produserer rognkjeks. For fire-fem år siden var det langt under halvparten som drev med dette, sier Erlend Waatevik, prosjektdirektør i Skretting til Sysla.
Rognkjeksen har vist seg enklere å få til i oppdrett enn for eksempel leppefisken berggylte.
– Bare i dag har jeg fått fire henvendelser om fôr til rensefisk. Sammenlignet med i fjor er det langt flere som spør om hvordan en skal fôre og hva den skal fôres med, sier Waatevik.
Eksplosiv etterspørsel
For fem år siden var Peter Hovgaard i Fjordforsk Sogn den første som startet med kommersielt oppdrett av rognkjeks i Norge. Siden har flere startet opp, og de siste årene har store aktører som SalMar, Marine Harvest og Lerøy også satset på rognkjeks.
– Fra og med 2014 har vi opplevd en eksplosiv etterspørsel etter fôr til rensefisk. Det begynte å ta av på denne tiden i fjor, og har gått fra null til 100, sier Kristian Sørebø, produktsjef for rensefisk hos Biomar.
Biomar har jobbet med fôr til rensefisk siden 2010.
– Vi startet med fôrutvikling til berggylte, som var den arten som var mest i vinden da. Siden da har vi penslet aktiviteten mer over til rognkjeks, i takt med at den har blitt den mest dominerende arten innen oppdrett av rensefisk, sier Sørebø.
Må ha mat
Sammen med flere andre fikk Biomar tidligere i år millionstøtte til et prosjekt som skal studere rognkjeksens ernæringsbehov.
Hos Skretting er fôrsalget til rognkjeks mer enn tredoblet siden i fjor.
– Det er blitt akseptert og dokumentert at rognkjeksen må ha fôr for å kunne fungere som en effektiv lusejeger, sier Waatevik.
Skretting har liten økonomisk gevinst av økningen, ettersom det er snakk om små volumer.
– Men det er viktig også for Skretting å få bukt med lusen. Jo mindre lus det er, jo mer fôr selger vi. I tillegg er det viktig omdømmemessig for næringen å få kontroll på lusen, sier Waatevik.
En hobby?
Torsdag holder han foredrag på Havbrukstjenestens seminar om rensefisk i Frøya. Der er budskapet nettopp at rognkjeksen må ha mer mat enn lus.
– Vi må drepe myten om at en mett rensefisk ikke spiser lus. Det er feil. Det er ikke lus som er den primære maten til rognkjeks. Om lusespisingen er hobby, vet jeg ikke, men det ser ut som om den koser seg når den får spise lus.
Waatevik har stor tro på rognkjeks som et verktøy i lusekampen.
– Rensefisken er et effektivt våpen, og rognkjeks er lettere å produsere enn andre typer. Behovet er mye større enn vi er klar over hvis vi skal få dette til skikkelig. Lakselusen går harde tider i møte, sier han.