Så vi denne komme i sagaen om NTS?

Kommentarer
0

Det var faktisk noen som lot seg overraske av dagens Mowi-bud.

En kan knapt kalle det en overraskelse. Når aksjonærer med like over 50 prosent av stemmene i NTS legger inn et bud på alle selskapets aksjer, og samtidig oppgir følgende rasjonale for budet:

“Å søke å beskytte og videreutvikle aksjeverdier i NTS ved å videreføre sondering av alternativer for selskapets aksjonærer, herunder å selge aksjene.“

At aksjonærgrupperingen hadde gjort dette fullstendig på eget forgodtbefinnende uten å ha gjort sonderinger blant de mest åpenbare interessenter, kan en egentlig se helt bort i fra. Det ville være irrasjonelt og uansvarlig.

De fleste aviser som dekker saken har da også, for lenge siden, henvendt seg til alle de store norske og multinasjonale oppdrettselskapene for å sjekke om de er blant de mulige bydere på NTS.

Og, som om ikke det var nok, aksjekursen til NTS har lagt komfortabelt over budet på 105 kroner hele uken.

Et nytt og forbedret bud var ventet.

Overrasket
Skjønt ikke alle medier ventet et bud, fra et selskap som for eksempel Mowi:

“Så vi denne komme i sagaen om NTS?“ undrer IntraFish-redaksjonen på Twitter.

Det er godt mulig IntraFish’ journalister ikke så denne komme, men nå er det ikke hver dag de store oppdrettselskapene blir invitert inn i varmen for å kjøpe en kontrollerende aksjeblokk i et selskap med en samlet produksjonskapasitet på 124.000 tonn laks.

Derfor har da samtlige av disse brukt den siste uken til å regne på hva et slikt oppkjøp vil koste dem – og om det lar seg regne hjem. Såpass skylder de tross alt aksjonærene som over børs vil se dem bygge storindustri og aksjonærverdier.

Synergier
Det mest interessante nå er imidlertid om det kommer flere bud på NTS. Hvor høyt blir det? Hvordan blir oppgjøret – i cash eller aksjer?

Meglerhusene flokker seg om de store oppdretterne for å viske dem råd om oppkjøpsstrategier, samt tilby analyser for hvordan en kan finansiere og regne hjem et milliardoppkjøp i denne klassen. Her er det kurt og fee å hente, som det heter på Aker Brygge.

I denne sammenhengen er synergier et stikkord.

Det sies gjerne om synergier at de er som Vårherre – alle har hørt om han, men ingen har sett ham.

For det er nettopp kostnads- og inntektssynergier, som vil avgjøre om aktører som Lerøy, SalMar og Cermaq – og kanskje noen til – kan forsvare et bud som overstiger det på 13,8 milliarder kroner som allerede ligger på bordet.

Kampen om NTS/NRS er ikke over.