Servicefartøyet «AQS Saga», som gikk på grunn ved Kvitberget i Kvænangen kommune i nyttårshelgen, ble påfølgende dag slept til Skjervøy og tatt på land for videre inspeksjon. Etter første inspeksjon av fartøyet er det rapportert om skader i bunnen av skroget i området rundt bunntanker, videre inspeksjoner og gjennomgang av båten utføres løpende.
Det var på kvelden 30. desember at fartøyet fikk tekniske problemer og gikk på grunn. Mannskapet på seks valgte å evakuere fartøyet og ta seg til land, der de raskt ble ivaretatt av helsepersonell som var kommet til. Ingen ble fysisk skadet under hendelsen, men situasjonen i dårlig vær preger naturligvis mannskapet, skriver AQS i en pressemelding.
Les også: AQS-båt blåste på land i forrykende vinterstorm. Mannskapet hoppet i havet i grov sjø
– Når hendelsen inntraff, ble det umiddelbart mobilisert ressurser i tråd med gjeldende prosedyrer. Vår førsteprioritet er alltid mannskapet og deres sikkerhet og helse. Så snart været tillot det, startet arbeidet med skadebegrensning og forebygging av utslipp. Dette har aksjonen lyktes med. Det går bra med mannskapet og det er ikke observert utslipp av olje eller kjemikalier, sier Pål Anders Lauvsnes, daglig leder i AQS.
– Jeg takker alle involverte parter i aksjonen og for støtten vi ha fått.
– Vi jobber nå tett sammen med leverandør for å samle all relevant informasjon for å avdekke årsaken til hendelsen. Så langt er det ikke avdekket noe informasjon som tilsier at andre fartøy må tas ut av ordinær drift, uttaler Lauvsnes.
– Det vil være veldig viktig at vi finner årsaken til hendelsen og får svar på hvordan dette kunne skje. AQS vil bruke de kommende dagene i felleskap med mannskapet og andre relevante parter for å finne årsak, sier Lauvsnes videre.
Bernt Lilliestråle, daglig leder i Moen Marin, utaler at det viktigste er at det har gått bra med mannskapet om bord. Videre forteller han at Moen Marin har jobbet tett med å støtte AQS under hendelsen.
– For Moen Marin som leverandør av fartøyet er det videre viktig at vi nå får en oversikt over hendelsesforløpet, slik at årsak avklares. Vi vil støtte AQS fult i dette arbeidet, sier Lilliestråle.