Så kom prishoppet for julelaksen

Nyheter
1626

Foredlingsselskapene sikrer seg forsyninger til røyking.

– Det er et bra sprik idag. Alt etter hvem du ringer, så får du forskjellig svar. Men det er en bra oppgang fra sist fredag, forteller en trader til iLaks.

– Det er kraftig opp, istemmer en salgssjef ved et oppdrettselskap.

Travelt
Han har nok gjøre. Denne uken er en av årets travleste.

– På det lille vi har av 6+, hvis vi flypakker det, får vi 68 kroner. Det er større hopp på 5+ enn på 3-5, oppsummerer han. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

iLaks’ fem industrikilder skisserer følgende prisintervall (til oppdretter) for laks som skal leveres markedet i løpet av neste uke:

  • 3-4 kilo 53-55 kroner
  • 4-5 kilo 54-57 kroner
  • 5-6 kilo 55-60 kroner
  • 6+ kilo 65-68 kroner

Det innebærer en prisoppgang på fire til seks kroner i snitt per kilo.

– Markedet er ikke bedre enn det har vært før. Det er litt mindre småfisk – det er det som er endringen, bemerker en utenlandsk innkjøper. – Neste uke går det ned igjen, for da kommer mer fisk, spår han.

– Neste uke er den viktigste uken for videreforedling, men det blir ikke det i år. For folk har kjøpt så mye tidligere.

Vidt gap
En trader påpeker at det er et vidt gap mellom prisforlangende fra oppdretterne mot det som kundene ute er villige til å betale.

– Jeg har hørt de prisene fra oppdrettersiden, men fra kundesiden ute er det langt unna.

En annen gjentar dette poenget.

– Jeg har hørt akkurat de prisene, men har enda ikke fått noen kunder hvis jeg ikke kommer med den laveste prisen.

Han merker det er et stort sprang mellom bid og offer.

– Ja, jeg har en kunde som snakket om 60 cent i spread på 5-6-pris.