– Så ble det bare bom stopp, gitt!

Nyheter
0

Skarsvaag Boats hadde en lang rekke av leveranser bak seg da de flyttet inn i toppmoderne lokaler for et godt år siden. Nå har markedet stilnet.

De har spesialisert seg på mindre arbeidsbåter i aluminium og polyethylene, Skarsvaag Boats. Båtene deres er kjent for sitt unike design. For et år siden flyttet bedriften inn i splitter nye lokaler på Fjellværsøy, øst for Hitra. Derfra har de fri sikt til oppdretts-metropolen Frøya.

– Vi holdt jo på i flere år med å skaffe oss et verksted på Frøya, men vi måtte flytte til naboøya. Der overtok vi et båthotell, med en liten lift og greier. Nå har vi bygget oss et splitter nytt og godt gjennomtenkt produksjonslokale, forteller daglig leder Kai-Egil Skarsvåg.

Les også: Skarsvaag bygde «Frøydis» for Frøy – En betydelig ressurs for beredskapen i Midt-Troms er nå på plass

Brått stille
Skarsvaag Boats har lenge hatt en god ordrebok. Men siden i fjor sommer har det vært merkbart roligere.

– Vi har jo levd med en ordrebok som har vært lenger enn lang. Og så ble det bare bom stopp, gitt, forteller Skarsvåg til iLaks.

For tiden bygger de to båter på spekk. Selv om de har båter under bygging legger han ikke skjul på at det skulle vært annerledes.

– Vi har et par båter av den modellen som det gikk mest av, som er under produksjon. Men vi har god kapasitet, vi, innrømmer den daglige lederen.

– Hva tror du er årsaken til at det er blitt sånn?

– Det er nå lakseskatten som er hovedgrunnen for våre kunder. Det er ihvertfall det inntrykket jeg sitter igjen med, svarer han.

«Annelida», levert til Åkerblå. Modell Skarsvaag 1300. Foto: Skarsvaag Boats

Snudd seg rundt
Skarsvåg understreker at de ikke er avhengige av å bygge båt, selv om de har mest lyst til nettopp det. Verftet har tatt konsekvensen av den nye virkeligheten og lagt ned mye markedsinnsats, både overfor oppdrettere, offentlige oppdragsgivere og andre.

– Vi har måttet snu oss litt om og har vært mer ute i felten. Og gjort litt mer på ettermarked, på service og vedlikehold, og satset litt der. Og vi har vært ute og laget litt forskjellig og gjort annen type jobb, sier han.

Men hittil har utbyttet vært magrere enn forventet.

– Det virker som om det er brukerne som gjør en forespørsel. Mens de som de som sitter med lommeboken ikke er helt klare, forklarer Skarsvåg.

Han legger til:

– Vi føler jo at det er litt mer forespørsler nå, samtidig som det er langt imellom avgjørelsene.

Noe på gang
Skarsvaag Boats er kjent for sitt design. De gjør alt in-house. Skarsvåg forteller at de nå har et nytt konsept på gang. En katamaran.

– Vi har et skrog som vi kjenner og har kontroll på. Med en gang vi la det ut fikk vi vanvittig gode tilbakemeldinger, sier han.

På tross av at det går litt trått for tiden er Kai-Egil Skarsvåg ved godt mot. De nye lokalene gir også oppmuntring.

– Vi har jo nettopp flyttet inn i et nytt fantastisk flott verksted. Selgere vi får besøk av sier at det ikke finnes maken til produksjonslokaler som dette langs kysten, sier han stolt.