Ryddegutten som gikk til topps

1225

Det var en stolt og ydmyk konsernsjef som tirsdag morgen ønsket velkommen til det 10. AquaVision. For to år siden hadde han FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan som gjestetaler, samtidig som han tok steget fra Skretting fôrfabrikk i Stavanger til sjefsstolen i moderselskapet Norecos hovedkontor like utenfor Amsterdam.

– Og der har jeg tenkt å bli værende en stund, sier Nesse til Sysla.no.

Utfordringer og muligheter
Som sjef for én av verdens store fôrprodusenter, med kontorer og fabrikker i alle verdensdeler, ser Nutreco-sjefen lyst på oppdrett og havbruk. Verdens befolkning på 6 milliarder mennesker, som skal bli til 9 milliarder i 2040, trenger mat.

– I dag produseres det 20 kilo fisk per innbygger i året, halvparten av dette er oppdrettsfisk. I 2030 antar vi at andelen er to tredeler. Og med befolkningsveksten ligger det store utfordringer og muligheter for oss, sier Nesse.

Som fôrprodusent møter han daglig næringens utfordringer med lakselus og miljømessige sider ved produksjonen.

– Vi bruker 10 prosent av overskuddet på 2 milliarder kroner i året på forskning og utvikling, blant annet når det gjelder de miljømessige utfordringene oppdrettsnæringen står overfor. I Stavanger har vi 100 personer, fra 20 forskjellige land, som jobber med dette, sier Nesse.

Ser på Afrika
Det er først og fremst i Europa, Nord-Amerika og Asia Nutreco har de store virksomhetene.

– Framover er det viktig å løfte blikket, og Afrika blir et viktig satsingsområde, sier han.

I velkomsttalen til årets AquaVision la Nesse vekt viktigheten av det han omtalte som den blå revolusjonen, samt Skrettings deltakelse i denne.

– Og det er atlantisk laks, varmtvannsreker, tilapia, amazon species og asian species som kommer til å bli vinnerne, fortalte han.

– Laks øker med 6 prosent
Nesse spår at atlantisk laks vil nå 2,8 millioner tonn innen 2020, og legger til grunn en vekst på 6 prosent årlig.

– Reker vil gå mye høyere, til 6,5 millioner tonn. Tilapia spås til å nå hele 8 millioner tonn, fortalte han forsamlingen.

Det er rundt 400 deltakere på arrangementet i Stavanger Forum, som arrangeres av Nutreco og den lokale Skretting-organisasjonen.