Russlands-markedet startet som nødhjelp

Nyheter
857

Det skriver nord24 i en større reportasje.

Første juledag 1990 lastet sjåfør Per Nordølum ti tonn med frossen oppdrettslaks på Rudshøgda i Ringsaker kommune. Dette var den første laksetransporten til Sovjetunionen.

I 1985 tiltrådte Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov som generalsekretær i kommunistpartiet. Snart ble begrepene «Glasnost» (åpenhet) og Perestrojka (økonomisk omstrukturering) kjente begreper i Vesten. Jernladyen Margaret Thatcher anerkjente Gorbatsjov tidlig: «-I like Mr Gorbachev, we can do business together», sa Thatcher så tidlig som i desember 1984. Thatchers anerkjennelse bidro (ifølge Gorbatsjov selv) senere til en global tilnærming mellom USA og Sovjetunionen, som kulminerte med Reykjavik-møtet i oktober 1986, som var starten på en storstilt, global atomnedrustning.

Gorbatsjov var en populær mann i vesten, men i øst gikk det ille. 366 dager etter den første laksetransporten forlot Rudshøgda, forlot Russland Sovjetunionen 2. juledag 1991. Gorbatsjov fikk fredsprisen i 1990.

Mange steder var det nød. Flere steder ble det dannet støtteaksjoner. Blant annet i Vesterålen, hvor Murmanskaksjonen holdt på fra 1990 til 2010. En av initiativtakerne var Gunnar Ottesen. Han reiste 13 ganger over til Russland med mat, klær og annet utstyr. Han sier til iLaks er det var regelrett nød.

-Det første vi så var fattigdom, selv blant de militære. Sortland meieri, Bangs Bakeri og sildeprodusent Berg i Svolvær var blant dem som ga oss store bidrag. Jeg husker godt da vi losset tønnesaltet sild i Murmansk. Soldatene som hjalp oss, spurte oss om de kunne få overta noe av silda fordi sykehuset deres manglet mat. De fikk selvsagt lov til det, beretter Ottesen til iLaks.

Sovjetunionens fall skjedde for øvrig på samme tid med fallet til Fiskeoppdretternes Salgslag høsten 1991. FOS-konkursen bidro til at mange norske oppdrettere gikk konkurs som følge av at det var bygget opp et «lakseberg» i Norge. Kunne kanskje noe av denne fisken selges til Russland? Som mye annet viste det seg at ting tok tid, men de første som reiste østover kan fortelle om hyggelig mottakelse.

Lastebilsjåføren sier via nord24 at mottakelsen var spesiell:

– Jeg kjørte til Lotta i Finland. Der ble Magne Reed, sjefen for Hydro, og jeg, mottatt i en alvorlig seremoni av direktøren for gruveselskapet, som hadde med seg tollsjefen. Vi kjørte over grensa og losset fisken på et fryselager i Kirovsk. Vi ble mottatt av lokale TV-stasjoner og en halvmeter med snø i gatene. Det var ikke brøytet eller noe, ler han.

Mye har skjedd siden. Nå er Russland et av de største markedene for norsk oppdrettslaks. Etter seks måneder med eksport i år, har norske eksportører solgt laks til Russland for 1,8 milliarder kroner. Like mye som på samme tid i fjor, men kvantumet er nesten 7.000 tonn lavere.

– Tidligere var norsk laks utelukkende et luksusprodukt. Nå har den blitt mer tilgjengelig. Sushi har blant annet gjort laksen mer tilgjengelig for et større publikum. Vi kan si at den har gått fra å være eksklusiv til også å bli et produkt for den jevne russer, sier fiskeriutsending Ingrid Dahl Skarstein, som er Norges Sjømatråd sin kvinne i Moskva, til nord24.

– Potensialet i Russland er enormt. Når man har begrenset tilgang på råvarer og Russland likevel er blant de største markedene for norsk laks, sier det noe om potensialet, sier hun.

Sjømatrådet bruker 14 millioner kroner på å promotere norsk laks i Russland.

Det er ikke bare norsk laks som har fått drahjelp i det russiske markedet. Det hører med til historien at russiske oppkjøpsbåter fram til midten av 1990-tallet var viktige for norske sildefiskere. Båtene la seg for anker ved Lødingen og bidro til omsetning av sild, som på den tiden ble fisket i Tysfjorden noen få sjømil unna Lødingen.