Russland har fortsatt ikke meldt ILA-utbruddet

Nyheter
480

Regelverket til OIE sier at utbrudd skal meldes innen 24 timer etter at det er påvist.

Det opplyser tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til iLaks.

ILA-utbruddet i Pechenga-fjorden fremstår dermed i et merkelig lys. Mattilsynet har varslet russiske veterinærmyndigheter om utbruddet. Det burde vært motsatt. Russiske myndigheter skulle varslet Norge via OIE. Det har ennå ikke skjedd.

LES MER: RUSSLAND HAR FÅTT ILA-UTBRYUDD

-Bakgrunnen for at vi ble varslet, er at det russiske oppdrettsselskapet kjøper fiskehelsetjenester av norske selskap. De har tatt prøver som er analysert hos Veterinærinstituttet. De varslet oss. Etter at vi hadde konstatert at utbruddet ikke var meldt til OIE, tok vi etter kort tid kontakt med russiske veterinærmyndigheter. De varslet at de var ukjent med utbruddet, men skulle sende en ekspertgruppe til selskapet, sier Landsverk til iLaks.

Hun opplyser at Mattilsynet har fått tilbakemelding via aktører om at fisken på lokaliteten er pålagt utslaktet, men har ikke kunnskap om hvor mye fisk det var i anlegget eller størrelsen på fisken. Aktører som kjenner oppdrettsbransjen godt, sier til iLaks at dette kan være en katastrofe for det russiske selskapet dersom de har smolt på samme lokalitet som er rammet av ILA-utbruddet.

Landsverk sier til iLaks at hun ikke er kjent med hvordan meldesystemet i Russland fungerer mellom de ulike forvaltningssystemene. Hun peker videre på at Russland er et meget stort land, men er samtidig klar på at russiske myndigheter i henhold til regelverket skal varsle OIE når meldepliktige sykdommer som ILA påvises.

-Nå er det ikke så mye handel mellom Norge og Russland for tiden, men utbruddet skulle vært varslet. Også fordi Pechenga ligger i det samme «badekaret» som flere norske oppdrettsanlegg, sier hun.

kRISTINA LANDSVERK er tilsynsdirektør i Mattilsynet. Foto: MATTILSYNET
Kristina LAndsverk er tilsynsdirektør i Mattilsynet. Foto:  Mattilsynet