Russisk oppdretter satser 100 millioner kroner på Moltustranda

Nyheter
1606

Russian Aquaculture vil produsere smolt i Norge, og har et tungt investeringsprogram.

– Russerne er helt avhengige av smolten vi leverer fra Moltu, og denne investeringen viser hvor viktig norsk kunnskap og oppdrettsprodukt faktisk er. Vi er storfornøyde med denne utbyggingen, sier daglig leder for Villa Smolt, Magnus Lillestøl, til Vestlandsnytt.

Investeringen på 100 millioner kroner går gjennom russiskeide Øyralaks på Moltustranda. Øyralaks er eier av Villa Smolt. Her blir det nå ført opp nytt produksjonsbygg og en rekke nye oppdrettstanker.

Villa Smolt har en konsesjon på fem millioner fisk, men har idag ikke store nok fasiliteter til å utnytte alt.

– Nå som fase 1 av byggeprosjektet er ferdig om noen uker skal anlegget være klart til å produsere 2,4 millioner smolt. Etter hvert som fase 2 er ferdig, trolig i november neste år, tror jeg vi skal være i stand til å komme opp i fem millioner, sier Lillestøl.

Russian Aquaculture produserer rundt 18.000 tonn med laks og ørret på Kolahalvøya. Blant eierne i selskapet er Maksim Vorobyov, broren til guvernøren i Moskva.

Ifølge Lillestøl har Russian Aquaculture allerede investert 1,1 milliarder kroner i varer og tjenester i Norge.

– De neste årene skal de også investere for 600 millioner i landet, forklarer Lillestøl.

Russerne tok over Øyralaks i august i fjor. Smoltselskapet ble opprinnelig startet av Lillestøl-familien i 1986, og solgt til Pan Fish i 1998. Deretter ble det lagt ned i 2003,  og gjenoppstartet fire år etter av Villa Organic, før SalMar tok over i 2013.