De sikter på 3.000 tonn laks på land. Og har lært fra Salmon Evolution.
Brønnbåtrederiet Rostein, et av landets største, har sin hjemhavn på Harøya, en øy ute i havgapet vest for Molde. Nettopp der har ledelsen funnet en tomt som de vil bygge smoltanlegg på.
– Det er morselskapet Rofisk som er en prosess med å samle et industriareal på Harøya fra ulike grunneiere. Målet er at arealet gjøres tilgjengelig for de selskap som har behov for dette og opparbeide nødvendig infrastruktur, forteller Glen Bradley til iLaks.
Han er viseadministrerende direktør i Rostein, rederiet som er kjent for sine store knallblå brønnbåter.
Fødselshjelper
– Så er det slik at det har dukket opp en ide lokalt om å etablere et postsmoltanlegg og/eller landbasert matfiskproduksjon på deler av dette arealet. Harøya ligger ikke langt unna Indre Harøysund hvor Salmon Evolution er etablert, og det er ikke til å legge skjul på at flere lokalt er mektig imponert over hva dette selskapet har fått til. Flere har tatt turen bort ditt, og sett med egne øyne hva de har fått til, og da melder det seg fort både beundring og kanskje noe nabomisunnelse.
Holdingselskapet Rofisk, som eier 100 prosent av aksjene i Rostein, var blant fødselshjelperne, og er fortsatt aksjonær, i Salmon Evolution. Selskapet er eid av familien Sandøy, som kommer fra Harøya.
Skatt
– På tross av opplevelsen av lite drahjelp storpolitisk til både norsk eierskap, formueskatt, lakseskatt og stans nå i over syv måneder på behandling av landbaserte søknader, så forsøker et lite lokalt miljø nå å i all beskjedenhet å undersøke mulighetene for en etablering. Vi etablerte derfor selskapet Ocean Gem, hvor jeg er hovedeier med cirka 45 prosent og sitter som styreleder i selskapet. Selskapet har planer om å etablere seg på det omtalte industriområdet frem i tid. Først må man få en positiv avklaring rundt nærområdet og regulere den på nytt ettersom eksisterende plan er utdatert. Deretter planlegger man å søke nødvendige tillatelser for landbasert aktivitet. Før den tid må både myndighetene ha gjenåpnet for søknader og i tillegg avklart hvilke eventuelle rensekrav som landbasert nå kan stå foran, forklarer Bradley.
Han understreker at satsingen på Harøya er på et svært tidlig stadie. Og den blir uansett i en liten skala.
Eierskap
– I motsetning til Salmon Evolution, som etter mitt syn leder landbasert sektor nå, så blir dette lokale initiativet en beskjeden satsning for å utnytte lokale muligheter til å skape økt bosetning og spennende jobbmuligheter for en øygruppe som ble landfast med bygging av Nordøyvegen. Så her blir det verken børs eller flere lokasjoner hverken i Norge eller internasjonalt. Her er målet med å komme i gang med rundt 3.000 tonn. Så er planen å ta eventuelt videre vekst fra egne midler, og bruke den tid dette tar. Altså bygge stein for stein.
– Ettersom det ikke er besluttet igangsettelse og ei undersøkt hvem som vil stille med kapital, så er eierskapet etter kapitalisering fortsatt ukjent. Mitt personlige ønske er at vi greier å få til en god stamme av lokale eiere, fortsetter Bradley.
Han har stor respekt for oppdrett av laks og industrien dette har skapt.
– Laksenæringen er, uavhengig av eierskap, utrolig meningsfull for meg å være med på å videreutvikle. Matsystemene på jorden er ikke bærekraftig og jeg er bedrøvet over hva vi etterlater til neste generasjon. De fleste lesere av iLaks er nok svært klar over at akvakultur og laksenæringen sitter på løsningen. For meg er det både en ære og en plikt å kunne bruke mine år til å «korrigere kursen» og bidra til vekst i vår bærekraftige, fremtidsrettede laksenæring og alle dens både eksisterende og nye produksjonsteknologier. Selv om Ocean Gem naturligvis kun er en «dråpe i havet» finner jeg et meningsfylt å få bli med på reisen og forsøke å få frem dette selskapet. Dette vil være en krevende oppgave som vi er ydmyk på, så et samspill med mange flinke mennesker og miljøer vil være avgjørende for å lykkes, avslutter Glen Bradley.