Roser Europharma opp i skyene

Nyheter
762

Europharma satser på å være attraktiv for studenter. I år delte selskapet ut en rekke stipender til Lofotseminaret med en påfølgende surfecamp på Unstad, Lofotens surfesentrum.

-Dette var veldig trivelig. Vi fikk sett næringen fra en helt annen vinkel enn vi vanligvis ser den. Vi lærer mye om fiskesykdommer, men ble på dette seminaret oppmerksom på hvordan næringen arbeider med produksjonssyklusen for å tjene penger. Det er mange flinke folk i næringen, konstaterer Jo Bruheim, tredjeårsstudent fra Norges Veterinærhøyskole i Oslo, som er en del av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Veterinærhøyskolen utdanner blant annet medarbeidere som arbeider med sykdomsbekjempelse i merdene.

Bruheim, som er fra Melhus, var på seminaret sammen med medstudentene Sondre Traa Sørheim fra Etne, Erik Slagstad fra Gloppen og Lars Gaute Jørgensen fra Namsos.

-Vi ble oppmerksom på seminaret via professor (i anatomi) Erling Olaf Koppang. Han mente vi burde søke stipend. Det gjorde vi og vi fikk plass, sier Bruheim.
Han skryter veldig av Europharma og særlig av Karl Ove Reinsnes (markedssjef i Europharma).

-Han var på servicefronten hele tiden og spurte hele tiden om vi hadde alt vi trengte. Det er flott at selskapet vil og tørr satse på studenter, sier Bruheim.
Koppang var for øvrig en av foredragsholderne på seminaret. Han snakket om melaninflekker i laks.

Han og medstudentene skal gå ytterligere ett år på skole før de velger studiespesialisering. Jo Bruheim sier at han trolig kommer til å velge fisk som studiespesialisering.

-Hva var det mest faglige interessante dere opplevde i Lofoten?

-Foredraget om sykdommen parvicapsulose. Dette var en helt ny sykdom som vi ikke har lært noe om på skolen. Dersom jeg velger fisk som studiespesialisering, kan det kanskje være aktuelt å skrive om denne sykdommen, sier Bruheim.

Parvicapsulose forårsakes av en mikroskopisk parasitt (parvicapsula). Sykdommen ble først oppdaget i Troms i 2002. Infeksjonene kan gi dødelighet, men den vanligste konsekvensen er nedsatt vekst og «produksjon» av taperfisk. Under alvorlige parvicapsulose-utbrudd vil en få 1.000–10.000 taperfisk i enkelte merder. Disse fiskene «svimer» ofte i overflaten.

Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond bevilget i fjor 6,7 millioner kroner til forskning på sykdommen. Prosjektet skal være ferdig i 2015.

-Andre høydepunkt i Lofoten?

-Det var veldig mye god mat og drikke, blant annet et magisk sushi-måltid. På surfecampen på Unstad var høydepunktet da instruktøren stod på hodet på brettet under surfing.

Studentstipendet dekket seminaret, surfecampen og reisen. Bare seminaret hadde en verdi på 4.500 kroner.