Rømt laks i Ørstaelva identifisert

Nyheter
848

Marine Harvest har tidligere meldt om rømming fra dette anlegget. Det er så langt tatt ut 68 oppdrettslaks i Ørstaelva, og 48 av disse stammer etter all sannsynlighet fra anlegget ved Vålneset, melder Fiskeridirektoratet.

Det er i løpet av uke 44 innhentet referanseprøver fra tre aktuelle kilder i Romsdal, med fem ulike smoltgrupper. Det gjenstår fortsatt to referanseprøver som planlegges innhentet tidlig neste uke.

Når alle referanseprøvene fra Romsdal er innhentet, vil det bli hentet referanseprøver fra anleggene på Nordmøre i Tingvollfjorden i forbindelse med fisk tatt i Driva.

– Vi regner med at vi skal få tatt alle prøvene fra anleggene i løpet av denne og neste uke. Prøvene fra disse vil, sammen med prøver fra elvene som vi har mottatt fisk fra, bli sendt Havforskningsinstituttet for DNA-analyse, sier seksjonssjef Ole-Einar Jakobsen i Fiskeridirektoratet region Møre og Romsdal.

Fiskeridirektoratet henstiller til oppdretterne å melde fra om mistanke om rømming og faktisk rømming så raskt som mulig. I tillegg er det svært viktig at antallet fisk som kan være rømt ikke blir underestimert.

– I noen tilfeller har vi sett at oppdretterne melder fra om svært lite fisk når det i realiteten har rømt betydelig flere. For lave anslag vil kunne føre til at vi ikke setter inn tiltak raskt nok og dermed blir skaden rømmingen forårsaker større enn den i utgangspunktet ville vært, sier seksjonssjef Henrik Hareide ved tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Sporing av rømt oppdrettsfisk er krevende. Dersom fisken i aktuelle anlegg enten er utslaktet eller er under utslakting gjør dette arbeidet enda vanskeligere. Det er valgt å bruke DNA-analyser som sporingsmetode, og dette arbeidet er relativt omfattende og tidkrevende. Det kan derfor ta litt tid før resultatene er klare.