Rognkjeks er en lusespiser av rang og trives godt i nordlige farvann. Pat Reynolds (54) fra Skottland har lagt sin elsk på den lille krabaten.
Gildeskål Forskningsstasjon har et bredt og internasjonalt forskermiljø. Og på landsbasis bruker havbruksnæringen opp mot ti milliarder kroner årlig på å bekjempe lakselusa som er en stor trussel mot norske oppdrettere.
Pat Reynolds kom til Inndyr for ti år siden med noe helt annet i tankene.
– Jeg kom til forskningsmiljøet for å forske på mye innen akvakultur, men rognkjeksen fikk etter hvert all min oppmerksomhet, sier Reynolds.
Verdens beste
Han går bare under navnet «professoren», mens han formelt har doktorgrad i akvakultur. Patrick Reynolds, som han egentlig heter, er kanskje den med mest kunnskap om rognkjeks som lusespiser i hele verden.
Rognkjeksen går sammen med laksen i merden, men må ha eget fôr og fôringsstasjoner. Den må også ha egne hvileplasser.
– Rognkjeksen har en sugekopp under buken som den suger seg fast med. Får den ikke nok hvile, blir den stresset og kan i verste fall dø, sier Reynolds.
Han har også kommet fram til at rognkjeksen har sin beste periode som lusespiser da den er mellom 6 og 12 måneder. Deretter avtar appetitten gradvis.
Trives godt
Pat Reynolds trives godt på Inndyr, kommunesenteret i Gildeskål i Nordland, men får ikke særlige sjanser til å dyrke fritid.
– Stort sett all min våkne tid brukes jeg på jobb og rognkjeks, ler den joviale skotten som ikke legger skjul på at han elsker jobben sin.
– Vi begynner etter hvert å få et godt forskermiljø på Gifas. Å ha Pat i staben er en berikelse for oss. Vi er heldige som har han på laget, sier arbeidende styreleder Morten Mangseth Lorentsen i Gifas.