Grieg oppnådde en operasjonell EBIT på 547 millioner kroner i årets andre kvartal. På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 500 millioner kroner, ifølge Infront-konsensus.
Slaktevolum var 22.645 tonn i perioden, som gir en EBIT/kg på 24,2 kroner.
– Andre kvartal 2023 var nok et godt kvartal for lakseoppdrett, med fortsatt sterk etterspørsel i alle hovedmarkeder og segmenter. Med bare marginal økning i det globale tilbudet, var markedsprisene høye, noe som bidro til høye inntekter for Grieg Seafood, sier Grieg-sjef Andreas Kvame.
– Utfordrende biologiske forhold sett i tidligere kvartaler var fortsatt til stede i andre kvartal, spesielt i Finnmarks. Imidlertid en bred rekke avbøtende tiltak for å løse problemene grundig, spesielt ILA og Spiro i vår norske virksomhet, ble ferdigstilt i andre kvartal og vi har startet å se positive resultater. Forbedret biologisk kontroll, kombinert med utsett av stadig større smolt og redusert produksjonstid i havet, gir grunnlaget for bedret fiskevelferd og ytelse samt sterkere vekst i de kommende kvartalene.
Skatt
– Mens vi fortsatt jobber med å forstå implikasjonene av grunnrenteskatten i Norge, ser vi muligheter i Canada. Greenfield-prosjektet vårt på Newfoundland utvikler seg i henhold til plan, med første høsting ventet i fjerde kvartal. I British Columbia støtter vi regjeringens innsats for å omstille industrien inn i bedre praksis, og vi fortsetter en konstruktiv dialog med fokus på bærekraftige løsninger, sier Kvame.
Slaktevolum i Rogaland, 11.536 tonn i kvartalet, bidro til rekordhøye kvartalsresultater drevet av høye priser og optimal tidspunkt for høsting. Oppdrettskostnadene var stabile fra første kvartal, noe påvirket av ILA-relatert slakt og nedskrivninger. Grieg Seafood har tatt tak i problemet og satt i gang et vaksinasjonsprogram mot ILA for all utsetting av smolt til sjø, og gjennomført ytterligere tiltak ved sine smoltanlegg, noe som forventes å redusere risiko knyttet til ILA betydelig fremover. Operasjonell EBIT/kg endte på 36,7 kroner for kvartalet, påvirket av en redusert superior-andel, negativt bidrag fra kontrakter og redusert gjennomsnittlig slaktevekt sammenlignet til Q2 2022. Grunnet tidlig slakting av ILA-infisert fisk i første halvår år reduseres helårs slaktemålet for Rogaland fra 29.000 til 27.000 tonn.
I Finnmark var slaktevolum 5.573 tonn i kvartalet. Resultatene var «tilfredsstillende under rådende biologiske forhold». Imidlertid har den biologiske kontrollen forbedret seg gjennom første halvår, noe som forbedrer grunnlaget for vekst fremover. Oppdrettskostnadene var lave sammenlignet med forrige kvartal, hovedsakelig på grunn av nedskrivning av biomasse. Operasjonell EBIT/kg for kvartalet endte på 25,4 kroner, påvirket av en lav superior-andel, lav gjennomsnittlig slaktevekt og negativt bidrag fra kontrakter. Ved å kompensere for forhåndshøsting i Finnmark i tidligere kvartaler, planlegger Grieg Seafood ingen høsting i tredje kvartal, med prioritering av biomassevekst. Helårsmålet på 26 000 tonn høsting står.
Tapte penger
I BC var slaktevolum 5.537 tonn i kvartalet. Resultatet i kvartalet ble påvirket av sesongmessige utfordringer inkludert lusebehandlinger og hendelser med lavt oksygennivå, som reduserer overlevelse og øker kostnader, noe som resulterte i negative resultater for BC-virksomheten.
På Newfoundland var både ferskvanns- og sjøvannsproduksjonen god i kvartalet. Høy smoltkvalitet kombinert med gunstige biologiske forhold bidro til god fiskehelse og høy overlevelse. Grieg Seafood planlegger å sette ut 2,3 millioner smolt i løpet av 2023. Gjennomsnittlig vekt av fisk satt i sjø i 2022 var 2,1 kg og første høsting forventes å starte i Q4 2023. Totalt er slakten for året er beregnet til 5000 tonn.
Global slakting av atlantisk laks i 2023 forventes å være på linje med 2022, med kun en prosen økning sammenlignet med fjoråret. Grieg Seafood forventer et fortsatt sterkt laksemarked fremover. Med inflasjon reduseres husholdningenes kjøpekraft og det kan påvirke etterspørselen fra både HoReCa (hoteller, restauranter og catering) og detaljhandelssegmentet. Dette i kombinasjon med forventet sesongmessig økning i tilbudet for de neste månedene vil mest sannsynlig drive prisene nedover.
Reduserer guiding
Grieg Seafood har generelt mål om en årlig kontraktsandel på 20-50 prosent. Antatt kontraktsandel for den norske virksomheten i tredje kvartal er 42 prosent og 15 prosent for hele året 2023.
I tredje kvartal forventes et slaktevolum 10.500 tonn, fordelt på 4.500 tonn i Rogaland og 6.000 tonn i BC.
For hele året guides et slaktevolum på 78.000 tonn, ned fra tidligere kommuniserte 80.000 tonn, fordelt slik:
* Rogaland: 27.000 tonn
* Finnmark: 26.000 tonn
* BC: 20.000 tonn
* NL: 5.000 tonn