– Rødlys og nedtrekk kombinert med risiko for grunnrenteskatt er en giftig kombo som ikke stimulerer til vekst og utvikling

Nyheter
995

Før helgen fikk Firda Seafood konsesjon av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til vannuttak til selskapets planlagte settefiskanlegg i Mjåsund Næringspark i Gulen kommune. Men nå mener oppdretteren at uforutsigbare rammevilkår setter prosjektet i fare.

I vedtaket fra NVE står det at anlegget til Firda Seafood, som har en prislapp på 500 millioner kroner, skal produsere seks millioner smolt i året.

I en pressemelding fra Firda Seafood, som iLaks mottok før helgen, skriver selskapet at de er fornøyd med å ha mottatt konsesjonen fra NVE etter mange år med planlegging og søknadsarbeid, men understreker samtidig at det er et skår i gleden at PO4 har fått rødt lys av regjeringen.

– Vi har all produksjon i sjø og blir derfor hardt rammet av dette, skriver prosjekt- og kvalitetssjef i Firda Seafood Group, Lina Braanaas Utne, i pressemeldingen.

Gründer og sjef i Firda Seafood, Ola Braanaas, har tidligere kalt nedtrekket for en «en kollektiv avstraffelse». Braanaas har også varslet at selskapet vil se nærmere på det juridiske grunnlaget knyttet til avgjørelsen.

Nedtrekket, samt forslaget om 40 prosent grunnrenteskatt på næringen, gjør at Firda Seafood nå er usikker på om settefiskanlegget kan realiseres.

– Rødlys og nedtrekk kombinert med risiko for grunnrenteskatt er en giftig kombo som ikke stimulerer til vekst og utvikling. Vi trenger større forutsigbarhet for fremtidens investeringer, skriver selskapet på sine Facebook-sider.

Uansett må Firda Seafood nå søke om konsesjon for settefiskanlegget. Det er ventet at svar på søknaden, som skal behandles av Vestland fylkeskommune, vil foreligge om et år.

– Først når vi har fått denne konsesjonen vil vi kunne ta stilling til om, og når vi skal bygge, skriver selskapet i pressemeldingen.