Roadshow denne og neste uke: Atlantic Sapphire jakter 165 millioner dollar til gigantanlegget i Miami

Nyheter
3109

Etter seks år med intens jobbing i danske Langsand Laks er tiden moden. Nå vil Atlantic Sapphire hente finansiering til det som hele tiden har vært målet: Et landbasert lakseoppdrettsanlegg i USA.

Innsalgspunktet til Atlantic Sapphire er en «disruptiv teknologi med en betydelig first mover advantage».

«Landbasert laksoppdrett er det neste store innen akvakultur, forstyrrer dagens konvensjonelle industri ved å tilby en mer kostnadseffektiv og miljøvennlig tilnærming. Konvensjonell lakseproduksjon må lokaliseres på bestemte geografiske områder langt borte fra hovedmarkedene. Landbaserte lakseoppdrettsanlegg kan være lokalisert nær de største markedene, noe som eliminerer transportkostnader og øker produktets ferskhet», heter det i presentasjonsmaterialet som selskapet nå lokker investorer med.

Roadshow
Atlantic Sapphire har tillatelser på plass til å kunne produsere inntil 90.000 tonn laks på land i Miami, og vil trenge tre byggetrinn for å nå dette. Selskapet vil nå hente 105 millioner dollar i egenkapital og 60 millioner dollar i fremmedkapital for å fullføre første byggetrinn. Dette vil gi Atlantic Sapphire midler til å produsere 10.500 tonn (inkludert Langsand Laks’ 2.000 tonn).

Det første produksjonsmålet ventes nådd i 2020.

– Vi har et tett program hvor vi møter investorer denne uken og neste uke, forteller konsernsjef og gründer Johan E. Andreassen i Atlantic Sapphire til iLaks.

På reiseplanen står blant annet Oslo, London og New York.

Andreassen ønsker ikke å kommentere hvordan prosjektet så langt har blitt mottatt i investormarkedet, men henviser iLaks til corporate finance-avdelingen hos tilrettelegger Arctic Securities.

– Beklager, vi kan ikke kommentere dette, sier en ordknapp Peder Strand ved Arctic Securities.

DnB Markets og Arctic tilrettelegger i emisjonen mens DnB er långiver av bankgjeld.

Team
Med seg på laget har de fått eks-EWOS-topp og nåværende Nordlaks-styreleder Kjell Bjordal til å bekle rollen som styreleder i Atlantic Sapphire. I tillegg har de engasjert en annen lakseveteran, Marine Farms-pionér Bjørn Myrseth, som styremedlem.

Produksjonen ved anlegget i Miami skal ledes av erfarne Dharma Rajeswaran, med lang fartstid i blant annet Pan Fish og Marine Harvest.

Ved lokaliteten i Sør-Florida har de tilgang til friskt og filtrert, riktig temperert og saltholdig vann fra underjordiske brønner.

I presentasjonsmaterialet bemerkes det at Atlantic Sapphire er lokalisert i verdens klart største laksemarked, USA, som årlig sluker unna over 400.000 tonn atlantisk laks. Det er mer enn dobbelt så mye som nummer to og tre på listen, henholdsvis Russland og Japan.

I pluss
Et sentralt innsalgspunkt, oppdrettslaboratoriet Langsand Laks, forventes å gå i break-even, eller gi et lite overskudd, i år, som det første landbaserte oppdrettsanlegg for laks i verden. Selskapet estimerer en EBITDA på omlag 0,8 millioner dollar i 2017 fordelt på 500 tonn i slaktevolum.

Hensyntatt kostnader tilknyttet flyfrakt, forventer Atlantic Sapphire å ha de laveste produksjonskostnader for laks inn til det amerikanske markedet. Dette skal oppnås ved en produksjonskostnad per kilo på 36 kroner i 2022, fallende til 32 kroner i 2026.

Branding
Med branding og overlegen ferskhetsgrad relativt til konkurrentene håper selskapet også på å oppnå en merpris for fisken. Dette er i tråd med den prispremien som Langsand Laks oppnår i dag.

Gitt at selskapet får finansiering på plass, forventes driftsoverskudd (inkludert Langsand Laks) allerede i 2018. Dette estimeres til 2,8 millioner dollar, og vil øke raskt i årene fremover. I 2020 forventes et driftsresultat på 48,2 millioner dollar – økende til 150,7 millioner dollar i 2022. 

Funding
Men resultatene kommer ikke gratis. Selskapet trenger kapital.

For første byggetrinn trengs altså 165 millioner dollar.

Andre byggetrinn vil kreve nye 100-220 millioner dollar (avhengig av størrelse), og det tredje og siste byggetrinn vil avhenge av 200-350 millioner dollar – finansiert av kontantstrøm fra drift og gjeld, heter det i presentasjonsmaterialet.