Riktig farge før sjøsetting

Nyheter
765

Fordi det ikke har vært vanlig å pigmentere fisken før den settes i sjøen, utfordrer produksjon av stor smolt de tradisjonelle pigmentregimene i næringen. Fagspesialist Liv Håland i Skretting forklarer:

Liv Håland. Foto: Skretting

– For ti-femten år siden var det ikke uvanlig å sette ut 40 grams smolt i sjøen. I dag er den gjerne mange ganger større. ­Produksjonstiden i sjøen kan bli opptil flere måneder kortere, og fisken har dermed mye mindre tid til innfarging enn tidligere.

Naturlig
Laksekjøttets delikate rødfarge kommer naturlig fra astaxanthin. Laksen produserer ikke dette selv, og er avhengig av å få det tilført via maten den spiser, opplyser Skretting i en pressemelding.

– Og når fisken går en stadig større del av livstiden sin uten pigmenttilførsel, blir det mer utfordrende å få til god pigmentering, sier Håland.

Innfarging fra tre millimeter i landbasert oppdrett
Produktsjef Roar Sandvik lanserer nå fôr med 70 milligram astaxanthin i fôrpellet ned til tre millimeter størrelse.

Roar Sandvik. Foto: Skretting

– Våre forsøk bekrefter hvor effektivt det er å starte innfargingen tidlig. Kost ­nytte-analysene viser dessuten at dette kun gir moderate ekstrakostnader for settefisk­produsentene og muligheter for kostnadsbesparelser hos matfiskprodusentene. Vår nye strategi er relatert til størrelsen på fisken og ikke hvor produksjonen finner sted, sier Sandvik.

Redusert risiko og økt fleksibilitet
– Tidlig innfarging er en rimelig måte å sikre at fisken har riktig farge og gir økt fleksibilitet om du må slakte før oppsatt plan. I tillegg har forsøk vist at tidlig innfarging med høyt astaxanthin gir jevnere farge, avslutter Håland.