Riksantikvaren motsier seg Hofseths fjelloppdrett-planer

Nyheter
0

Riksantikvaren mener at det planlagte oppdrettsanlegget i Raudbergvika truer verdensarvområde.

Hofseth-gruppen ønsker å bygge et landbasert anlegg inne i fjellet ved Raudbergvika i Fjord kommune. Visjonen deres er at «World Heritage Salmon» skal bli et av verdens største, og reneste, oppdrettsanlegg.

I likhet med Statsforvalteren i Møre og Romsdal, som har fire stående innsigelser mot prosjektet, mener Riksantikvaren at anlegget kommer i konflikt med verdensarven Vestnorsk fjordlandskap. Sistnevnte kommer derfor med en ny innsigelse mot planene.

Les også: Fire innsigelser står nå mellom Hofseth og drømmen om fjelloppdrett

Nært Geirangerfjorden
Riksantikvaren påpeker i en pressemelding at området ligger ved innseilingen til Geirangerfjorden, og at planområdet strekker seg inn i Geiranger-Herdalen landskapsvernområde, samt verdensarvområdet Vestnorsk fjordlandskap – som er et område med store natur-, kultur- og landskapsverdier.

– Vårt faglige ansvar er å reise innsigelse når verdensarvverdiene er truet, sier riksantikvar Hanna Geiran.

Slik kan det planlagte anlegget se ut fullt utbygd. Illustrasjon: Artec Aqua

– Her ser vi et tiltak som står i klar konflikt med de fremragende og universelle verdensarvverdiene som finnes i Vestnorsk fjordlandskap. UNESCOs internasjonale eksperter på verdens naturarv, IUCN, fraråder klart i mot denne utbyggingen, fortsetter Geiran.

Store tall
Riksantikvaren mener det er stor usikkerhet knyttet til deler av saken, blant annet når det gjelder utslipp til Sunnylvsfjorden og håndtering av massene fra utsprengingen av fjellhallene.

Ifølge Geiran har Riksantikvaren fått presentert tall som tyder på nitrogenutslipp i fjorden «tilsvarende utslippene fra en million mennesker», og et uttak av masser som er nesten 17 ganger større enn den nye Indreeidstunnelen på 4,9 kilometer.

– Dette er store tall, sier hun.

Trakk innsigelsene
Ifølge Hofseth-gruppen vil det planlagte oppdrettsanlegget ha kapasitet til å produsere 100.000 tonn laks i året.

– Gjennom å etablere et lukket, landbasert anlegg i Raudbergvika ønsker vi å eliminere utfordringene som lakselus og rømt oppdrettslaks representerer. Målet er å skape verdens reneste oppdrettsanlegg, sa Roger Hofseth til iLaks, i forkant av et møte med Statsforvalteren i 2021.

Roger Hofseth. Foto: Steve Hernes

Fjord kommune er positive til prosjektet, da de ser på anlegget som en mulighet for økt verdiskaping og flere arbeidsplasser. Planene har imidlertid møtt motstand fra Statsforvalteren og fylkeskommunen i Møre- og Romsdal, samt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I februar ble det kjent at både NVE og fylkeskommunen hadde trukket sine innsigelser mot prosjektet. Statsforvalteren har på sin side gått fra seks til fire innsigelser. De gjenværende innsigelsene fra Statsforvalteren er:

  • Prosjektet er i for stor konflikt med verdensarven Vestlandsk fjordlandskap og landskapsvernområde Geiranger-Herdalen
  • Det er for stor usikkerhet for langtidseffektene for Storfjorden som resipient, og påvirkning på økosystemet
  • Lokalisering av et anlegg av denne størrelsen må vurderes på et overordnet nivå utover Storfjorden, jamfør forskrift om konsekvensutredning § 19 og naturmangfoldsloven
  • Massehåndteringen må avklares nærmere