Rigges for fremtiden

Nyheter
2083

– Dette kunne vært en episode i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu.» En trenger ikke slå av mobilen, her er en heldig om en får inn en samtale, forteller Geir Helge Østerbø.

Det ligger i enden av den smale veien, innerst inne ved Østerbøvatnet, omkranset av mektige fjell. I dag er det åpning av Sørebøhallen, Osland Settefisks nye storsmoltanlegg.

Det skal Østerbø lede.

Ambisjoner
Utenfor hallen står Oslands blå Kia el-biler parkert. Det er et komplett resirkuleringsanlegg (RAS) fra leverandørene Krüger Kaldnes og Gråkjær, som rommer både klekkeri og startfôringshall. De store hvitlakkerte karene avslører ambisjonene: Her skal en ikke produsere småfisk – her skal det produseres storsmolt.

– I 1986 fikk vi konsesjon til settefisk her på Sørebø, sier Østerbø videre.

Det var faren, nå avdøde Håkon Østerbø, og svogeren Åge Førde som startet opp den gang. De gamle smoltkarene i betong står der fortsatt, og er i drift.

– Det har vært flere eierkonstellasjoner: Sea Eagle, Fjord Seafood, Marine Harvest. I 2011 kjøpte Osland Havbruk anlegget, og vi ble Osland Settefisk.

Ringen er sluttet for Østerbø. Han legger ikke skjul på at dette rører ham.

Førsteklasses
Snøsmeltingen synger på siste verset i Høyanger. Skydotter ruller ned fjellsidene. Et par hundre gjester er møtt opp for å feire åpningen. Særlig fra bygdene her på sørsiden av Sognefjorden, men også representanter fra SalmoBreed, Salmon Group, Blom Fiskeoppdrett, MSD Animal Health, Seaborn, Slakteriet – og Bjordal Barnehage.

Yes, we did it!

– Yes, we did it! roper prosjektleder Kjetil Rørtveit.

– Dette er et av de største og definitivt mest moderne RAS-anlegg i Sogn og Fjordane. Vi skal levere førsteklasses settefisk til kresne kunder, det vil si Osland Havbruk.

Jobben med å åpne storsmoltanlegget er gitt til den blodferske statssekretær Roy Angelvik.

Patriot
– Jeg ble utnevnt til statssekretær på fredag, og har fått en flying start, sier han.

– Jeg var tidligere i dag ute på Sogn Aquas kveiteanlegg – og det var helt fantastisk. Dette er det jeg kaller «patriotkapital». Erik Osland bruker ikke penger på reiser og store båter. Du bruker pengene til å bygge lokalsamfunnet, sier han, og kikker bort på tredje generasjons oppdretter Erik Osland.

Osland Hvbruk er et av landets eldste oppdrettsfirma med aner helt tilbake til slutten av 50-tallet.

Dette området er Oslands rike.

Her ligger alle selskapets fem lokaliteter som perler på en snor innover Sognefjorden. Det hele styres fra operasjonsrommet på Osland Brygge på Bjordal.

Erik Osland (t.h.) sammen med Salmon Group-kollega Solveig Willis.

– Vi må akseptere fotavtrykk i naturen. Men hensynet til miljøet, ikke markedet, setter begrensningen for videre vekst, påpeker Angelvik.

Miljøtiltak
Storsmoltanlegget er et konkret miljøtiltak.

– En setter ut større fisk, som gir kortere tid i sjøen, reduserer rømming og påslag av lus, fortsetter Angelvik.

– Vi har vedtatt i dag vederlagsfritak for konsesjon til å produsere stor smolt. Dette er landbasert oppdrett, understreker statssekretæren, før han skjærer over flaggbåndet og høytidelig åpner settefiskanlegget til smektende hornmusikk fra Fjordbrass Lavik.

Han suppleres av ordfører Petter Sortland (Ap) i Høyanger:

– Dette er et stjerneeksempel på at det går an å få ting til bare viljen er sterk nok. Dette er kanskje den mest spennende næringen en kan drive med; mat fra havet og havrommet. I Høyanger er det Hydro som har vært det store i 100 år. Men miljøet for næringsutvikling er kanskje enda større i den andre delen av kommunen.