Revolusjon i ørretmarkedet

Nyheter
628

I fjor sommer dekket ørretprisene knapt produksjonskostnadene. Eksportvolumene var lave, og fisk hopet seg opp på fryselagre. Ringvirkningene etter at hovedmarkedet Russland stengte sine grenser i august 2014 var dramatiske for ørretoppdretterne. Markedene tørket inn mens fisken vokste seg stor og feit i merdene.

Ett år seinere: Ørretprisene har nær doblet seg – på raskt stigende volum.

Go west
På 12 måneder har prisene for fersk oppdrettet regnbueørret (med hode, såkalt HOG – red. anm.) gått fra 37 kroner til over 64 kroner kiloet. Dette har skjedd samtidig som eksportvolumet har steget med abnorme 48 prosent.

Det er særlig ett marked som står frem. USA-markedet har kommet som et ekspresstog det siste året. Importvolumene er blitt mer enn tredoblet – til 2.729 tonn så langt i år, viser ukestatistikken fra Norges Sjømatråd.

Substitutt
Sagt på en annen måte: USAs markedsandel på norsk ørret har gått fra fem til 12 prosent. Alt på ett år.

Amerikanerne har etterhvert sett det som russere og japanere for lengst har sett: Regnbueørret har smak, farge, tekstur, kvalitet og utseende som kan forveksles med atlantisk laks. Og den egner seg ypperlig til sushi.

Amerikanske importører betaler godt for fisken. Sist uke var den gjennomsnittlige importprisen 76,34 kroner kiloet for fersk, flypakket fisk levert den norske grense. Ingen andre markeder kunne matche amerikanernes betalingsvilje for ørret.