Resultatsmell for Stingray. Men omsetningen økte med over 100 millioner

Nyheter
0

Resultatet ble preget av skaleringskostnader og inntektsperiodisering i fjor. Nå har selskapet en ordrereserve på en milliard kroner.

Teknologiselskapet omsatte for 361,9 millioner kroner i fjor. En viktig forklaring på veksten er at Stingray økte omsetningen av sine patenterte luselasere fra 200 til 400 enheter på årsbasis.

Tross omsetningsvekst endte driftsresultatet på minus 12,9 millioner kroner og en negativ driftsmargin på 3,6 prosent. Resultat før skatt ble på minus 16,4 millioner kroner.

Stor ordrereserve
Ifølge daglig leder John Arne Breivik var det negative resultatet forventet.

– Det negative driftsresultatet var forventet og som en del av strategien for å kunne skalere videre i årene som kommer, ved at flere mellomstore og store oppdrettsselskaper velger å rulle ut bruken av luselaser i stadig flere regioner, forklarer han til iLaks.

Selv om resultatet endte på minussiden er Breivik dermed komfortabel.

– Stingray fortsatte sin sterke vekst i 2023, med dobling av produksjonen fra året før, noe vi er svært fornøyde med, sier han.

– Ferdigstillelse av ny fabrikk var en viktig del av kapasitetsoppbyggingen og flyttingen til nye produksjonslokaler ble foretatt i starten av november i fjor. Selskapet investerte rundt 80 millioner kroner over driften i nye produksjonsmidler, kapasitetsoppbygging og nyansettelser som forventes å bidra til en ny dobling i 2024, utdyper Breivik, og legger til:

– Per dags dato sitter Stingray med en ordrereserve på godt over en milliard kroner.

John Arne Breivik, daglig leder i Stingray. Foto: Steve Hernes.

Flytting, markedsføring og periodisering
Det fremgår av styrets årsberetning at resultatet blant annet er påvirket av skaleringskostnader, og da spesielt høye leiekostnader relativ til omsetning.

«Dels fordi man har fått stegvis høyere kostnader, og dels fordi selskapet i store deler av året har hatt overlappende aktivitet både på gamle og nye eiendommer under etablering/oppussing», skriver de i årsberetningen.

Det negative resultatet forklares også av ekstraordinære kostnader knyttet til merkevarebygging, samt til rekruttering for å møte fremtid vekst.

I tillegg har selskapet inngått en større leiekontrakt som «medfører at noe av omsetning og inntjening, som ved et rent salg ville havnet i 2023, vil periodiseres og inntektsføres i 2024.»

Passerte fjoråret i første halvår
Breivik forteller at Stingray har fått en solid start på det nye driftsåret, og mange nye ansatte har kommet til.

– Stingray har per første halvår 2024 allerede økt til rundt 170 ansatte og forventer at dette vil passere 200 før årets slutt, forklarer han.

Årets luselaser-salg ser også ut til å løfte seg betydelig.

– Selskapet ligger an til en årlig produksjon i år på 730 laserenheter, med en tilhørende omsetning på 820-850 millioner kroner. Stingray har allerede passert fjorårets omsetning, noe som betyr mer enn 362 millioner kroner per 30. juni, avslutter Breivik.

Bortfall av covenantkrav
Egenkapitalen i selskapet var ved årsskiftet på 59,2 millioner kroner, mens totalkapitalen ble 384,3 millioner kroner. Det ga en egenkapitalandel på 15,4 prosent. Året før var andelen på 31,4 prosent.

Ifølge styrets årsmelding hadde selskapet covenantkrav knyttet til et «koronalån» på 30 prosent ved årsskiftet. Dette kravet er nå bortfalt.

«Selskapet oppfylte ikke det kravet på balansedagen, men banken har etter balansedagen fjernet kriteriet fra sine lånebetingelser», forklarer styret.

Stingray Holding, tidligere kjent som Beck Engineering, eier 52,3 prosent av Stingray. Holdingselskapet er eid av de ansatte i selskapet.

Stingray Marine Solutions 2023 2022 Endring
Omsetning 361,9 247,4 46,3 %
EBIT -12,9 3,2 – 503,1 %
Resultat før skatt – 16,4 0,5 – 3.380 %
Driftsmargin – 3,6 % 1,3 %
Alle tall i millioner kroner