Restart på «lukket avdeling»

Nyheter
964

SVABERGET: For ikke minst oppdretter og daglig leder Signar Berg-Hansen ved Bindalssmolt AS er den klare og småkjølige novembermorgenen spesiell. Totalt skal 295.000 fisk som ble klekket i mars for første gang få smake 100 prosent sjøvann.

– Ja, dette blir et meget spennende utsett. Så langt er det i næringa fortsatt begrenset kunnskap om lukkede merder. Imidlertid er dette noe vi har tro på – og noe som må prøves ut. Selv om det både er en kostbar og krevende øvelse, sier Berg-Hansen om fisken som de kommende månedene vil røktes hos Bindalslaks AS, datterselskap i konsernet SinkabergHansen.

Utvikler og produsent av det nye lukkede anlegget er AkvaDesign AS i Brønnøysund. Etter flere år med prosess og testing på Toft er Bindalslaks den første kommersielle kunden. I fjor høst ble et første utsett gjort. Det gikk ikke bra.

VENTER SVAR: Første forsøk med lukket merd i fjor endte med teknisk havari og fiasko. Nå er konseptet utviklet av AkvaDesign AS i Brønnøysund tatt videre. Kommende vinter under mektige Heilhornet vil gi mange svar på hva lukket merdteknologi og pumping av varmere dypvann kan innebære for fiskevelferd og tilvekst. (FOTO: TOM LYSØ)

Kollaps i første runde
Flere av merdene klappet sammen, og fisken gikk tapt. Årsaken var en banal fysisk lov; varmere vann pumpet opp i merden fra 25 meters dyp var tyngre enn omgivelsene oppe i vannsøylen. Dermed «falt» innløpsvannet ut gjennom bunnen – slik at merden kort og godt kollapset.

– Klart en uheldig praktisk erfaring. Ting gikk litt for fort og systemet var ikke nok utprøvd. Nå er imidlertid konstruksjonen modifisert og ordnet, og vi er klar til et nytt fullskala forsøk, sier en like forventningsfull Svein-Gustav Sinkaberg fra hovedkontoret på Marøya i Nærøy.

Fram til april-mai skal fisken stå i de fire lukkede merdene; hver med et volum på om lag 3.000 kubikk. Foruten null fare for lusepåslag, er det håp om en viss positiv effekt ved økt tilvekst som følge av at vintertemperaturen på dypvannet vil være noen grader høyere enn overflatevannet i fjorden.

En god start for fisken
– Håpet er at laksen kan nå om lag 500 gram fram til våren. Videre plan er å overføre fisken til en delvis lukket merd ved en annen lokalitet her i Bindal.  Denne er nå tom og i praksis kan dette være starten på en «mørkegrønn» generasjon med lusekrav helt nede 0,1, sier Signar Berg-Hansen som vil følge vinterens røkting ekstra nøye.

Gjennom utsett i lukket merd ønsker selskapet å gi fisken en god start. Den vil ikke trenge noen behandling, samt en del håndtering som normalt heller ikke er gunstig.

– I beste fall kan vi våren 2016, når denne fisken etter planen skal slaktes, få fram en generasjon som ikke har vært gjennom medikamentell lusebehandling, sier Svein-Gustav Sinkaberg.

For tradisjonell vårfisk som har to somre i sjøen, er det gjerne den andre sommeren som byr på den virkelige utfordringen rundt lusepåslag. I tilknytning til det lukkede anlegget vil det også stå tilsvarende fisk i to ordinære, åpne merder.

Referanse også «hjemme»
Ledelsen i SinkabergHansen ser også dette spesielle høstutsettet som en utvidelse av smoltanlegget. I den nye hallen ved utskipingen på Svaberget er det nå frigitt volum som kan nyttes opp mot annen fisk. Som ytterligere referanse til det lukkede utsettet i Møllebogen vil selskapet også ha «søsken» som står vinteren over ved smoltanlegget.

– Det gjennomgående i kaldt ferskvann på rundt 2 grader. Da kan vi ikke forvente at fisken vil være større enn om lag 120 gram på samme tidspunkt til våren. I sum innebærer dette utsettet i lukkede merder og med direkte referanse til søsken både i sjø og på land åpning for ny kunnskap. Erfaringer som vi tror næringa etterspør. Vi er iallfall spente på en rekke drifts- og miljømessige parameter, sier lederne Signar Berg-Hansen og Svein-Gustav Sinkaberg.