Smolt på 90 til 120 gram ble satt ut i lukkede merder i november i fjor og har fram til april vokst til en størrelse på 500 til 800 gram. Resultatene viser dermed en betydelig bedre vekst enn for referansegrupper i ferskvann og i åpne merder i sjø.
–Dette er et kommersielt gjennombrudd for miljøvennlig teknologi, og kan ha stor betydning for havbruksnæringa framover, sier daglig leder og gründer Anders Næss i en pressemelding.
– Produksjonstida kan reduseres med minst to måneder, og hele settefisk- og matfiskproduksjonen kan bli mer effektiv, understreker Næss. Han etterlyser større tempo fra myndighetene med å legge til rette for gode rammevilkår for lukkede anlegg og flere incitamenter overfor næringa: – Det må åpnes for at de med gode miljømessige resultater gis noen fordeler foran tradisjonelle åpne merder. Bare på den måten kan vi få til en miljømessig bærekraftig vekst i næringen, sier daglig leder Anders Næss.
Forsøkene er gjort i samarbeid med Veterinærinstituttet og havbruksbedriften Sinkaberg-Hansen på ett settefiskanlegg og to sjølokaliteter i Bindal kommune i Nordland. I fire lukkede merder har de hatt 284 000 fisk, i to åpne referansemerder hadde de 230 000 fisk og et større antall fisk som overvintret i ferskvann inne på settefiskanlegget.
Resultatene er entydige: Vekst i lukkede merder er bedre enn i åpne merder, og langt høyere enn i referansegruppene i ferskvann, heter det i pressemeldingen. Samtidig har de vist at fisken var uten lus, høy overlevelse i sjø (99 prosent) og lav fôrfaktor.
Forsker Arve Nilsen ved Veterinærinstituttet karakteriserer funnene som en «innertier»: – Ut fra det jeg vet, er dette verdens største forsøk i lukkede merder. Hensikten har vært å unngå lus og å ta vare på smolten når den «flytter heimefra» – det er da den er mest sårbar. Årsaken til rekordveksten er først og fremst at fisken i de lukkede merdene nyter godt av varmere vann. Vannet pumpes opp fra fjordbotnen, og der er vannet varmest om vinteren. Gjennom hele forsøket var temperaturen fra en til tre grader varmere i de lukkede merdene enn i de åpne, og opp mot fem grader varmere enn i settefiskanlegget. Dette gjør naturligvis at fisken vokser raskere, sier han.
Signar Berg-Hansen er produksjonssjef for settefisk i Sinkaberg-Hansen, og han er gledelig overrasket over veksten i de lukkede merdene: – Fisken var jo tre ganger større enn «søsknene» som sto på land! Vi ser at dette er den enkleste og raskeste måten å produsere denne type fisk på.
Berg-Hansen mener at kortere produksjonstid bidrar til mindre bruk av lokaliteter, og det er både kostnadsbesparende og miljømessig gunstig: -Dessuten trenger vi et visst antall stor smolt vi kan sette ut på denne tida av året. I dag mangler vi det, sier Signar Berg-Hansen.
AkvaDesign ble etablert i Brønnøysund i 2008, og har jobbet med storskala prosjekt i snart fire år. For sin miljøvennlige og banebrytende teknologi fikk de Fiskeridirektoratets Miljøpris i 2013. Teknologien ble produktsertifisert i fjor, trolig som den første i landet.