Rekordhøye slaktevolumer demper lakseprisen

Nyheter
0

I kjøpers marked er det Polen som styrer.

– Vi skal sannsynligvis se all time high slakting neste uke. Vi går fra et prisnivå som er sterkt, men det blir ikke noen liten priskorrigering til neste uke, sier en innkjøper til iLaks.

– Polen kommer til å sette en pris for de er så jævlig mektige, sier han.

– Prisen ender et sted mellom 55-60 kroner, det kan du være sikker på, sier han.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Premie
Markedet preges av rikelig tilgang på slaktefisk. Samtlige av iLaks’ kilder viser til prisnedgang for neste uke.

Les også: Høyeste lakseeksport siden desember

– 2-3 går for 50 kroner, 3-4 for 56-57 kroner, 4-5 for 58 kroner, og så er det 60 kroner på 5+. Det er ikke premie på 6-7 lengre, for det er så mye av den, sier en trader.

– Det er en nedgang i pris på 3-4 kroner. Det er ikke uventet. Masse fisk. En er helt avhengig av at det fryses inn mye fisk. Jeg tror vi får en oktober måned som har rimelig lave priser. Vi sliter med transport, sliter med å få tak i biler, sier han videre.

– Polakkene setter prisen ned kraftig. Der er det lavere priser enn det jeg sier. De sier seks euro levert. De vil ikke betale mer, påpeker han.

Prisbunn
Oppdretterne søker, så langt som mulig, å unngå det store volum- og lavprismarkedet Polen.

– En liten nedgang. 58, 60, 61 kroner på tre til seks kilo. På ren spot har vi ikke solgt, men det får vi, sier en oppdretterne.

Han legger ikke skjul på at mye av fisken går til foredlingsstormakten Polen.

– Men det er god aktivitet i retail, og kan bli en begynnende oppgang. Den absolutte prisbunnen hadde vi i august, mener han.

– Jeg har tror på drahjelp av auksjonen (for nye konsesjoner i oktober – red. anm.). Da skal den delen av landet opp i MTB-taket, sier han, og forventer at det vil dempe slaktepresset i markedet.