Rekordeksport i mars – anført av USA

Nyheter
0

Norge eksporterte sjømat for 44 milliarder kroner i første kvartal. Det er en økning på 3,5 milliarder kroner, eller 9 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Første kvartal har vært preget av økt eksportvolum for laks, høye priser på torsk, makrell og snøkrabbe og sterk verdivekst til USA og Kina. Den norske kronen har i tillegg vært svakere i første kvartal enn i samme periode i fjor, noe som også har bidratt til å løfte eksportverdien målt i norske kroner, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, i en pressemelding.

– Verdens store appetitt på norsk sjømat vises tydelig i eksporttallene for årets første tre måneder. Hele Norge kan være stolt av de store verdiene som skapes av små og store sjømatsamfunn over hele landet, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).

Tidenes beste første kvartal målt i verdi
Aldri før har Norge eksportert sjømat for en så høy verdi i et første kvartal som i år. Laks var største art, med en eksportverdi på 29,5 milliarder kroner. Det er en økning på 6 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

– Inngangen på 2025 har vært veldig positiv for den norske laksen. Økte slaktevolum og mer tilgjengelig fisk av superior-kvalitet har fått fart på eksporten til noen av våre største og viktigste markeder, sier Chramer.

I første kvartal eksporterte Norge sjømat til USA for 4,9 milliarder kroner. Det er en økning på 1,8 milliarder kroner, eller 56 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

USA var største vekstmarked målt i verdi og sto for 11 prosent av den norske sjømateksporten i første kvartal. Det totale eksportvolumet til USA endte på 35 591 tonn, noe som er 34 prosent høyere enn i første kvartal 2024.

– Til tross for mye usikkerhet knyttet til innføring av tollbarrierer, har veksten i sjømateksporten til USA vært svært sterk i årets tre første måneder. I tillegg til laks, drives dette av snøkrabbe og kongekrabbe. For aller første gang er verdien av skalldyreksporten til USA høyere enn til EU-markedet i et første kvartal, sier Christian Chramer.

– Usikker tid for verdenshandelen
– USA har vokst kraftig som marked i første kvartal og er nå det klart største enkeltmarkedet for norsk sjømat målt i verdi, foran både Polen og Danmark. Til tross for gode eksporttall går vi nå inn i en usikker tid for verdenshandelen med økte tollsatser. Regjeringen jobber aktivt for norske interesser og har tett kontakt med næringslivet. Selv om næringen er omstillingsdyktig, kan situasjonen bli utfordrende for deler av norsk sjømatnæring og føre til visse endringer i varestrømmene for global sjømathandel, sier Marianne Sivertsen Næss.

USA var største enkeltmarked for norsk sjømateksport i alle tre månedene i første kvartal.

– Det er en urolig handelspolitisk periode, men næringen i Norge og USA melder om «business as usual». Sjømatnæringen er global i sin natur og vant med å innrette seg etter stadig endrede rammebetingelser, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Positiv utvikling til Kina
Norge eksportere sjømat til Kina for 2,7 milliarder kroner i første kvartal. Det er en vekst på 37 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– I første kvartal var det verdivekst for laks, torsk, uer, makrell og sei. Det er en svært positiv utvikling i et marked som blir stadig viktigere for norsk sjømateksport, ifølge Chramer.

Kvotereduksjonen på 25 prosent for torsk har påvirket hele verdikjeden på villfangstsiden i første kvartal.

– Mindre tilgjengelig fisk i markedet har gitt økt kamp om råstoffet. Når det likevel ble en liten verdivekst for torsk, skyldes det at prisen har vært rekordhøy og dermed kompensert for volumfallet, sier Chramer Chramer.

Fakta om sjømateksporten i første kvartal

  • De største markedene for norsk sjømateksport i første kvartal var USA, Polen og Danmark.
  • 72 prosent av den totale eksportverdien i første kvartal kom fra havbruk, mens 28 prosent var fra villfangst.
  • Eksportverdien i første kvartal i år tilsvarer nesten hele sjømateksporten i 2009. Den gang endte verdien på 44,6 milliarder kroner etter årets 12 måneder.
  • Det ble eksportert sjømat til totalt 138 land i første kvartal. Dette er to flere enn første kvartal i fjor.

Her er de største markedene i første kvartal målt i verdi (endring fra samme periode i 2024 i parentes)

  1. USA: 4,9 milliarder kroner (+56%)
  2. Polen: 3,9 milliarder kroner (+2%)
  3. Danmark: 2,8 milliarder kroner (-28%)
  4. Kina: 2,7 milliarder kroner (+37%)
  5. Frankrike: 2,5 milliarder kroner (-2%)
  6. Storbritannia: 2,5 milliarder kroner (+19%)
  7. Nederland: 2,5 milliarder kroner (+1%)
  8. Spania: 2,4 milliarder kroner (+12%)
  9. Italia: 2 milliarder kroner (+10%)
  10. Sør-Korea: 1,4 milliarder kroner (+9%)

Her er de største vekstmarkedene i første kvartal målt i verdi (endring fra samme periode i 2024 i parentes)

  1. USA: +1,77 milliarder kroner (+56%)
  2. Kina: +734 millioner kroner (+37%)
  3. Storbritannia: +409 millioner kroner (+19%)
  4. Spania: +246 millioner kroner (+12%)
  5. Italia: +181 millioner kroner (+10%)
  6. Tyskland: +171 millioner kroner (+15%)
  7. Thailand: +168 millioner kroner (+23%)
  8. Egypt: +151 millioner kroner (+94%)
  9. Litauen: +125 millioner kroner (+14%)
  10. Japan: +123 millioner kroner (+12%)

Her er de største artene i første kvartal målt i verdi (endring fra samme periode i 2024 i parentes)

  1. Laks: 29,5 milliarder kroner (+6%)
  2. Torsk: 3,5 milliarder kroner (+1%)
  3. Ørret: 1,8 milliarder kroner (+33%)
  4. Makrell: 1,7 milliarder kroner (+54%)
  5. Sild: 1,3 milliarder kroner (+12%)
  6. Sei: 1,3 milliarder kroner (+29%)
  7. Snøkrabbe: 901 millioner kroner (+82%)
  8. Hyse: 443 millioner kroner (-7%)
  9. Reker: 404 millioner kroner (+42%)
  10. Kongekrabbe: 398 millioner kroner (+85%)

Slik var sjømateksporten i mars
Norge eksporterte sjømat for 14,8 milliarder kroner i mars. Det er en økning på 934 millioner kroner, eller 7 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Norge eksporterte 285 163 tonn laks til en verdi av 29,5 milliarder kroner i første kvartal. Verdien økte med 1,7 milliarder kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med første kvartal i fjor. Det er en vekst i volum på 16 prosent. USA, Polen og Frankrike var de største markedene for laks i første kvartal.

– Gunstige biologiske forhold, med blant annet en sesongmessig høy sjøtemperatur, har gitt sterk vekst i lakseproduksjonen sammenlignet med første kvartal i fjor. Volumveksten har imidlertid medført et fall i eksportprisen på 11 prosent i norske kroner, til 95,39 per kilo, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Mye superiorfisk tilgjengelig
USA hadde størst verdivekst i første kvartal, med en økning i eksportverdi på 1,1 milliarder kroner, eller 47 prosent, sammenlignet med første kvartal i fjor.

Eksportvolumet til USA endte på 22 183 tonn, noe som er 56 prosent høyere enn første kvartal i fjor

– Den fine utviklingen som vi har sett i eksporten til USA i første kvartal er først og fremst et resultat av at vi har hatt mye stor superiorfisk tilgjengelig. Prisene har vært lave, og det har gått mer ferskt enn fryst til USA i denne perioden, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Norge eksporterte 102 900 tonn laks til en verdi av 10 milliarder kroner i mars. Verdien økte med 704 millioner kroner, eller 8 prosent, sammenlignet med mars i fjor. Det er en vekst i volum på 27 prosent.

Sterkt kvartal for ørret
Norge eksporterte 19 164 tonn ørret til en verdi av 1,8 milliarder kroner i første kvartal. Verdien økte med 444 millioner kroner, eller 33 prosent, sammenlignet med første kvartal i fjor. Det er en vekst i volum på 39 prosent. Ukraina, USA og Thailand var de største markedene for ørret i første kvartal.

Polen hadde størst verdivekst i første kvartal, med en økning i eksportverdi på 84 millioner kroner, eller 142 prosent, sammenlignet med første kvartal i fjor.

– Ørret har vært lavere priset enn laks i første kvartal, noe som gjør den mer attraktiv som råstoff i videreforedlingsindustrien i Polen. Ørret blir bearbeidet både til røykte og naturelle produkter, både for innenlands konsum i Polen og for eksport, sier Paul T. Aandahl.

Eksportvolumet til Polen endte på 1 770 tonn, noe som er 139 prosent høyere enn første kvartal i fjor.

Norge eksporterte 6 100 tonn ørret til en verdi av 551 millioner kroner i mars. Verdien økte med 79 millioner kroner, eller 17 prosent, sammenlignet med mars i fjor. Det er en vekst i volum på 31 prosent.