Reklamasjon og endrede rammevilkår rammet Aquafarm Equipment hardt

Nyheter
0

Haugesund-selskapet måtte ha kapitalhjelp fra eierne.

Aquafarm Equimpent, som produserer lukkede oppdrettsløsninger, fikk et underskudd før skatt på 29,4 millioner kroner og en negativ egenkapital på 27,9 millioner kroner i fjor.

Ved utgangen av fjoråret hadde selskapet en samlet gjeld på 47,6 millioner kroner, fordelt på 37,8 millioner kroner i kortsiktig gjeld og 9,8 millioner kroner i langsiktig gjeld.

Flere årsaker
Daglig leder Jarle Lønning forteller at det er flere årsaker til det store underskuddet.

– Det er preget av noen tekniske utfordringer som har hengt igjen fra det anlegget som vi leverte til SalMar. Det har vært noen utfordringer med pumper og filtre, som har vært vår kostnad ved reklamasjon. Og så har vi en politisk situasjon som gjør at vi ikke har fått solgt noen ting, sier han til iLaks.

– Er det grunnrenteskatten som har satt en stopper?

– Ikke nødvendigvis for hele 2022-regnskapet. Men andre halvdel av 2022 ble jo indirekte påvirket. Men det var jo miljøteknologitillatelsene som alle satt og ventet på, som aldri kom. Og mens vi satt og ventet på det, så smalt det inn med grunnrenteskatten, svarer Lønning.

Summen av dette ble et lite oppmuntrende årsresultat:

– Det gav en dobbel negativ, men gav ikke pluss denne gangen, sier han tørt.

Sitter på gjerdet
Aquafarm Equiment-sjefen er særlig frustrert over forsinkelsene knyttet til miljøteknologiordningen.

– Vi satt i et halvt år og fikk direkte lovnader fra direktoratet om at miljøteknologiordningen kommer, den er rett rundt hjørnet. Men så ut av det blå, i mars, får vi beskjed om at denne er puttet over på denne kommisjonen, som igjen har gitt et halvt års utsettelse på sin, og der røk et år til, sier han oppgitt.

Lønning innrømmer at grunnrenteskatten ikke har gjort situasjonen enklere.

– Den har forsinket alt som skjer i Norge. Alle de store har vi mer eller mindre fått klar beskjed fra at de skal begynne å se på det etter sommeren. Det er noen mindre som har begynt å røre på seg. Men vi venter fremdeles på avklaring på hvordan forskriftene til grunnrentebeskatten vil bli.

Forskriften
En vesentlig forskjell mellom lukkede anlegg og tradisjonelle åpne oppdrettsløsninger er nivået på investeringer (capex) og driftskostnader (opex). Lønning forklarer:

– Det som skjer med lukket kontra tradisjonell drift, er at du flytter opex over på capex-siden. For du sparer jo en hel haug med penger både på fornying og vasking av nett.

– Pluss at lus, og lusebehandling er en enorm opex-kostnad. Så den sparer du, utdyper han.

For å komme kundene i møte ser Aquafarm Equiment på alternative finansieringsløsninger, for eksempel ved leasing.

– Men capexen er 10-20-30 ganger capexen på et nett. Og det er litt utfordrende, spesielt for de store selskapene, som ikke er så glad i capex. Derfor ser vi på andre opex-modeller, finansieringsløsninger. Men vi kan ikke gjøre noen ting uten forskriftene, vi kan ikke gjøre noe uten å vite hva som man har lov til å gjøre med hensyn til avskrivinger, sier han.

Vender blikket utenlands
Lønning har ikke tid til å vente på vente på norske politikere, og har derfor rettet blikket mot utlandet.

– Vi er i sluttforhandling på en stor kontrakt i utlandet, sider han.

– Veien ut av en vanskelig likviditetsituasjon er å gå til utlandet?

– Ja, svarer den daglige lederen.

Likefullt krysser Lønning fingrene for at forskriften for grunnrentebeskatningen snart er på plass.

–  Kanskje det kommer noen positive nyheter på Aqua Nor, sier han håpefullt.

Tålmodige eiere
Jarle Lønning innrømmer at det har vært en krevende periode for selskapet, men tror ikke at det er risiko for at de skal kaste kortene med det første. Dette er takket være utholdende eiere.

– Heldigvis så har vi solide og gode eiere som har veldig god tro på det vi holder på med, så de holder liv i oss. Ledelsen er fornøyd med eierstrukturen, som er både tålmodig og har tro på det vi holder på med. De har puttet mye penger på oss.

At eierne har stilt opp for selskapet fremgår tydelig frem av regnskapet. Styret skriver i notene til årsregnskapet:

«Eierne har gitt et likviditetslån til selskapet, for å sikre drift i perioden frem til en planlagt kapitaløkning. Regnskapet er avlagt under forutsetningen om fortsatt drift. Selskapet har i 2023 gjennomført en kapitaløkning bestående av konvertering av gjeld og innbetaling på totalt 27.087.984»

Største aksjonær i Aquafarm Equiment er Columbi Salmon, som eier 26 prosent av aksjene. Columbi Salmon skrev ned verdien på aksjene med 20,4 millioner kroner i fjor.

Aquafarm Equimpent 2022 2021 Endring
Omsetning -5,0 17,8 -128,1 %
EBIT -22,6 -39,0 – 42,1 %
Resultat før skatt -29,4 -23,0 27,8 %
Driftsmargin 588,0 % -219,1 %
Alle tall i millioner kroner