Regnbueørret på rømmen i Fensfjorden: – Knapt svømmedyktige

Nyheter
0

Fiskeridirektoratet har de siste dagene mottatt flere tips om fangster av rømt regnbueørret i Fensfjorden i Nordhordland. Fisken er 3-5 kg i størrelse.

Fiskeridirektoratet er i dialog med virksomheter som har slik fisk i aktuell størrelse i området.

«Vi ønsker at publikum tipser oss om fangst av regnbueørret. Regnbueørret skiller seg fra laks ved at den har bredere kroppsfasong, mindre hode og prikker på halefinnen. I tillegg har den ofte et rosa bånd langs sidene», skriver Fiskeridirektoratet i en melding.

Havnet i garnet
Nylig fikk hobbyfisker Karl Rolf Pedersen tre rømlinger i garnet i Hindenesfjorden, som går ut av Fensfjorden. Pedersen, som har hytte i området, fikk ørreten da han fisket på grunt vann med trollgarn.

– Det er første gang jeg har fått fisk som ser slik ut. De var deformerte, manglet spor og andre finner. I mitt hode må dette stamme fra et oppdrettsanlegg som har hatt så mye fisk at det ikke har vært plass til å svømme, sier han til Avisa Nordhordland, som først omtalte fangsten.

Regnbueørret. Foto: Fiskeridirektoratet

– Dette er jo fisk som ikke kan omsettes. De var som svømmende fettklumper, knapt svømmedyktige, sier Pedersen til iLaks.

Han forteller at han fant store, hvite fettrenner flere steder enn i buken, da han fileterte en av fiskene.

– Til og med i de store sakene man ser med fiskedød i merdene, ser de ut som fisk. Det gjorde ikke disse.

Ikke registrert rømming
Det har ikke vært registrert rømming fra nærliggende oppdrettsanlegg, opplyste Fiskeridirektoratet, onsdag ettermiddag.

– Men vi har også mottatt noen tips om lignende fangster. Vi er derfor i dialog med virksomheter som har regnbueørret i aktuell størrelse, og har bedt dem om å sjekke sine anlegg, skriver seniorrådgiver Monika Haugland i Fiskeridirektoratet til iLaks.

Pedersen opplyser at han har frosset ned noe av fisken, om noen skulle være interessert i å analysere dem.