Regjeringens nei til private skoler: – Vi bør tenke mer på vårt samfunnsmandat, mener rektor på Havbruksakademiet

Nyheter
0

Skolen har mer enn dobbelt så mange søkere som plasser.

Fredag la regjeringen frem sitt forslag til ny friskolelov. I det nye lovforslaget blir muligheten for å opprette privatskoler i Norge strammet inn. Hovedgrepet er å fjerne muligheten til å opprette nye private profilskoler og yrkesfagskoler. I Lofoten sitter en rektor for en av de nyeste private yrkesfagskolene, Havbruksakademiet Nord Videregående.

– Dette kom ikke som noen overraskelse. Historisk er dette en form for øvelse de ulike regjeringer gjør. De rødgrønne strammer inn og styrker den, mens en blå regjering åpner opp for private initiativ. Slik har det vært opp gjennom årene, sier rektor Trond Jørgensen.

Trond Jørgensen, rektor ved Havbruksakademiet Nord.

Den private yrkesfagskolen starter for første gang undervisning i høst. I dag har godkjente friskoler en frist på tre år for å starte undervisning, og ha alle tillatelser på plass.

– Denne fristen ønsket regjeringen å redusere kraftig, ved å sette frist til 15. juni i år uansett når de ble godkjent. Dette gikk regjeringen bort fra etter høringsrunden, noe vi er fornøyde med, sier Jørgensen.

Da regjeringen la frem lovforslaget, ga kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) de private klar beskjed om at det heller ikke blir mulig å utvide eksisterende tilbud.

– En forutsetning for at Norge skal være et land med små forskjeller og høy tillit, er en sterk offentlig fellesskole, der barn og unge med ulik bakgrunn møtes og lærer sammen. Det gjør noe med det norske samfunnet, som skal være åpent og tolerant, når folk med ulik sosial og kulturell bakgrunn i mindre grad møtes i de samme klasserommene. Derfor kan vi ikke fortsette å privatisere og splitte opp skolesystemet vårt, sa Tonje Brenna.

Foreldre med feite lommebøker
Jørgensen mener det går an å ha både private og offentlige tilbud, ikke minst ute i distriktene der mangelen på arbeidskraft er stor.

– Tilbudene kan leve godt side om side. Vi bør tenke mer på vårt samfunnsmandat, som er å tilby faglært arbeidskraft i et fylke med et lavt utdanningsnivå. Bare så det er sagt, så syns jeg statsråden snakker mye om klasseskiller og segmentering som følge av at vi har privatskoler. Jeg vet egentlig ikke hvorfor, stusser Jørgensen.

Tonje Brenna. Foto: Regjeringen/Petra Gjemmestad.

– Hun gjorde et stort poeng av at det var foreldrenes feite lommebok som avgjorde, og var veldig opptatt av å fortelle at det kostet 300.000 kroner for å gå på en privat skole gjennom et helt grunnskoleløp, sier han.

– Det koster altså bare 5.000 kroner i året å gå på Havbruksakademiet Nord eller Campus Blå. Det er på ingen måte en ekskludering av noen elever, uansett foreldrenes størrelse på lommeboka, mener Trond Jørgensen.

Varsler flere innstramminger 
Kunnskapsminister Tonje Brenna varsler også at regjeringen arbeider med å styrke lokale folkevalgtes mulighet til å si nei til nye privatskoler, slik det står i Hurdalsplattformen.

– Vi er ikke ferdige. Vi tar sikte på å legge frem flere innstramminger de neste årene, og parallelt vil vi komme med flere nye grep for å styrke den offentlige fellesskolen. Vi vil blant annet gi lokale folkevalgte mer innflytelse over godkjenning, finansiering og styring privatskolene, sier Brenna.

Skolen på Leknes i Lofoten er godkjent for totalt 36 elever, uavhengig av antall trinn og klasser. I dag er det 35 søkere til de 15 plassene på VG1 fra høsten. Skolen kan på VG1 kun bruke karakterer som opptakskrav.

– Den femtende eleven som kommer inn må ha et karaktersnitt på godt over fire. Det er et høyt tall for denne typen yrkesfag, sier Jørgensen. Over halvparten av søkerne er fra andre steder enn Nordland.

Alexander Halsen. Foto Campus Blå.

Høyt motiverte ungdommer
I år opplevde flere skoler som tilbyr utdanning i akvakulturfaget VG2 rekordhøye søkertall. Det merket også Campus Blå i Brønnøysund.

– Det interessante er at det er 12 søkere utenfor skoleregionen, noe som er en økende trend. De kommer fra hele landet, til og med Oslo-regionen, sa rektor Alexander Halsen ved Campus Blå da søkertallene ble kjent.

Les mer: Rekordhøye søkertall til de private havbruksskolene. Andelen jenter er også økende

Det var Solberg-regjeringen som godkjente STIM-gründer Jim-Roger Nordlys planer om en privatskole på Leknes i Lofoten. Hun la senere også ned grunnsteinen til bygget som huser Havbruksakademiet Nord.

– Politisk var det ikke enkelt å få etablert Havbruksakademiet hos den Ap/Sp-ledede skoleeieren i Nordland, fortalte Nordly da iLaks besøkte det nye skolebygget.

Vet for lite om mulighetene
– Det som har slått meg når jeg har vært ute i grunnskolen for å snakke om havbruksnæringa, er mangelen på kunnskapen om næringa og framtidsutsiktene som er  i den. I Lofoten skulle en tro de unge visste dette, men det gjør de altså ikke. Kunnskapen om framtidsutsiktene i næringa er kommunisert dårlig ut. Der har vi og næringa en jobb å gjøre, mener rektoren.

– Etter mange år i videregående opplæring er min erfaring at mange elever, av ulike årsaker ikke er bevisste sitt valg. Det som også har slått meg, er at de som viser stor interesse, har en klar oppfatning om hva de ønsker å jobber med i framtida, sier Trond Jørgensen.

Jim-Roger Nordly, STIM. Her under byggingen som nå skal huse Havbruksakademiet Nord. (Foto: Steve Hernes)