Regjeringen sier ja til sjødeponi i Førdefjorden

Nyheter
679

Utslippstillatelsen kommer til tross for at Miljødirektoratet har advart mot sjødeponiet. Både miljøbevegelsen og miljøpartier på Stortinget – deriblant regjeringens støtteparti Venstre – har bedt regjeringen si nei til planene, melder NTB.

Næringsminister Monica Mæland (H) mener på sin side at gruveprosjektet i Engebøfjellet i Naustdal og Askvoll vil bidra til viktig verdiskapning i lokalsamfunnene. Gruven kan gi jobb til 500 på landsbasis.

– Norge trenger flere bein å stå på. Engebøprosjektet skal hente ut verdifulle mineraler, som brukes i alt fra tannkrem til maling og som metall i fly og sportsutstyr, sier Mæland i en pressemelding.

Engebøprosjektet er det største planlagte mineralprosjektet i Norge og kan totalt gi 300 langsiktige arbeidsplasser i Sunnfjordregionen.

– Dette prosjektet vil styrke verdiskapingen i Sogn og Fjordane og gi viktige ringvirkninger for hele regionen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Regjeringen har satt som en forutsetning for å kunne tillatte fjorddeponi at det marine miljøet blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte. Det er derfor strenge krav til overvåking av utslipp.

Det er funnet store forekomster av rutil i Engebøfjellet, og det kan være nok ressurser for utvinningsvirksomhet i nærmere 50 år. Prosjektet vil gi et bidrag til norsk verdiskaping på om lag 500 millioner kroner per år.

– Vi snakker her om investeringer på rundt to milliarder kroner, sier Mæland.

Regjeringen skriver at det er foretatt en bred skjønnsmessig avveiing av hensynene i saken om gruvevirksomhet i Engebøfjellet og deponering i Førdefjorden.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har behandlet reguleringssaken, mens Klima- og miljødepartementet har behandlet søknad om utslippstillatelse etter forurensningsloven.

Reguleringsplanen er godkjent, og utslippstillatelsen er i tråd med Miljødirektoratets anbefaling, som ble gitt under forutsetning av godkjenning av reguleringsplan for området, skriver Klima- og miljødepartementet.

– Tillatelsen gis på de strengeste miljøkrav som noen gang er fastsatt for gruvevirksomhet med sjødeponi, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft i en pressemelding.