Regjeringen og Mattilsynet vil endre reglene for håndtering av rensefisk

Nyheter
0

Med bakgrunn i den høye dødeligheten på rensefisk etter avlusning, foreslår myndighetene endringer i regelverket.

Mattilsynet har, på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet, sendt ut et forslag om å endre på forskrift § 28, som omhandler håndtering og stell av fisk i oppdrett – blant annet rensefisk.

«Etter over fem år med gjeldende regelverk og erfaringer knyttet til drift over nesten dobbelt så lang tid, må det nå forventes at beste praksis og fiskevelferdsmessig drift innenfor dyrevelferdslovens rammer legges til grunn av alle som bruker rensefisk i sin drift», skriver Mattilsynet i høringsforslaget.

Ulovlig avlusning
Rensefisk skal som hovedregel sorteres ut for forsvarlig avliving eller gjenbruk før en merd tømmes for laks, og vernes mot skade og unødvendig påkjenning fra andre operasjoner. Det gjeldende regelverket åpner imidlertid for at rensefisken kan bli stående dersom det fører til bedre ivaretakelse av fiskevelferden.

Leppefisk er et samlebegrep for flere arter, som grønngylt, bergnebb, gressgylt og berggylt. Disse brukes som lusespisere/rensefisk i oppdrett. Fisken rammes ikke selv av lakselus. Foto: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet

Den siste delen kan nå forsvinne fra forskriften. Ifølge Mattilsynet fører dette til at rensefisk ofte går gjennom ulike former for avlusning sammen med laksen – selv om den ikke selv rammes av lus. Mattilsynets klagesaksenhet har for øvrig nylig konkludert med at verken oppdrettere eller dyrehelsepersonell lovlig kan la rensefisk bli behandlet mot lakselus.

«Det er uklart om lav utsorteringsgrad skyldes mangel på gode og effektive metoder for utsortering av rensefisk, eller at hensiktsmessige metoder som er utviklet og forsket på i de senere årene for beste praksis, benyttes i alt for liten grad. Lav utsorteringseffekt kan også skyldes at det i stor grad settes av for lite tid til utsorteringen. Uansett årsak til manglende utsortering, er den en vesentlig årsak til de høye dødelighetstallene», skriver de.

Les også: Tester overvintring for leppefisk: – Enormt potensial for bedre fiskevelferd og gjenbruk

Svært høy dødelighet
Mellom 2019 og 2021 skal den årlige dødeligheten på rensefisk i laksemerder ha oversteget 60 prosent. Ikke-medikamentell avlusning av laks er en viktig årsak til dette.

Store antall rensefisk blir også borte, uten at oppdrettere kan redegjøre for hva som har skjedd. Mattilsynet påpeker videre at effekten av bruk av rensefisk som lakselusbekjempere er omdiskutert og lite dokumentert.

Bruken av rensefisk har avtatt siden 2019. Mattilsynet skrivet at en annen mulig konsekvens av en forskriftsendring, er at det blir mer aktuelt for driftsansvarlige å fase ut bruken av rensefisk på et tidligere tidspunkt, når behovet for mer effektive avlusningsmetoder blir synlig. Flere selskaper planlegger allerede for dette.

Les også: På tre år har bruken av rensefisk falt med 40 prosent