Regjeringen ber om granskning av Mattilsynet – trekker fram Lerøys lusesak

Nyheter
1184

En samlet næringskomité ber om umiddelbar granskning av tilsynsmyndigheten.

«Komiteens medlemmer fra H, Frp, V og KrF ber om at regjeringen iverksetter en uavhengig gransking av Mattilsynets tilsynsvirksomhet innen både grønn og blå sektor.», skriver regjeringspartiene, ifølge VG.

Mattilsynets administrerende diretør Harald Gjein fratredte sin stilling i mai, etter en en nedslående tilsynsrapport om pelsdyrhold som viste seg å være feil.

– Dette er en tung avgjørelse å ta, men for meg er det viktigste at tilliten til Mattilsynet gjenreises, sa Gjein.

Ifølge Linda Hofstad Helleland, Høyres næringspolitiske talsperson, er tilbakemeldinger og observasjoner som flere næringspolitikere har opplevd over tid bakgrunnen for ønsket om en umiddelbar uavhengig granskning av Mattilsynet. Helland viser blant annet til lusesaken der Lerøy Midt vant mot Mattilsynet i tingretten.

– Mattilsynet har ikke bare et alvorlig omdømmeproblem, men står i en tillitskrise. Mattilsynet har ikke den legitimiteten de trenger. Det er skapt et inntrykk av at flere av dem som fører tilsyn er aktivister, sier Helleland til VG.

Karina Kaupang, som er fungerende administrerende direktør i Mattilsynet, bekrefter over VG at forslaget ligger til behandling i Stortinget. Ifølge Kaupang jobber Mattilsynet med å få en uavhengig granskning av egen organisasjon.

– Vi tar historiene vi hører fra næringsorganisasjoner, bønder og andre på alvor. Vi har stilt oss spørsmålet; utfører vi tilsynet vårt på en riktig måte? Svaret kan vi ikke gi selv, det må vi få fra en ekstern gransking, skriver Kaupang i en e-post til avisen.