Redusert kontraktsandel tvinger lakseprisen ned

Nyheter
1213

Økt utbud, særlig av småfisk, gir ny uke med nedgang.

– I går begynte det å komme en del usolgt fisk. Hva som skjer neste uke er ikke helt klart, men at det går ned, det gjør det.

Det sier en innkjøper iLaks.

– Litt ned, en krone eller to ned. Det er ikke store forskjellen, sier han om neste ukes laksepris. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Bygget lager
– Foredlerne har bygget lager. De er mer i forkant enn de har vært tidligere. Så den prisbonanzaen til jul, den har jeg ikke tro på.

– Det har lagt rundt 55 kroner i tre måneder nå. Det har vært helt suverent – det er gode priser. Jeg har ikke tro på noe videre fall, men heller ikke tro på disse skyhøye prisene som mange snakker om. I fjor var det mye mer kontrakter. I år er det mindre kontrakter, det vil si at det er mer fisk å kjempe om i det frie markedet. Og da tvinges ikke prisen opp, forklarer han.

Seks industrikilder iLaks har snakket med fredag viser til følgende prisleie (til opppdretter) for neste uke:

  • 47-49 kroner for 3-4 kilo
  • 50-52 kroner 4-5 kilo
  • 53-55 kroner 5-6 kilo
  • 55-60 kroner 6+ kilo

– Det er altfor høyt, men vi ender sikkert der. Det blir i hvertfall ikke over det du snakker om der, sier en trader.

Ikke ellevilt
– Det blir ikke mindre fisk neste uke. Det er masse usolgt fisk. Her er også mye usolgt storfisk. Folk taper masse penger på den. Det er mye opptak av småfisk, mye ILA-fisk, og det påvirker 3-4-fisken, resonnerer en annen.

– Jeg tror vi kan få det mye som i fjor – vi får ikke noen pristopper frem mot jul. Salgsprisene må harmonere med ferdigprisene. Det er ikke rom for 70 kroner. Det blir ikke ellevilt, halleluja-stemning, spår han.

Særlig mindre fisk er det god tilgang på i markedet nå.

– Det er stor trykk på slakting, særlig på 3,1 til 3,7 kilos fisken, som gjør at 3-4 kommer under press, kommenterer en eksportør.