Redusert dødelighet i norsk lakseoppdrett i fjor

Nyheter
0

I 2024 var dødeligheten hos oppdrettslaks i sjøen på 15,4 prosent, ned fra 16,7 året før. Ifølge månedlige rapporteringer av tapstall ble det registrert 57,8 millioner døde oppdrettslaks i sjøfasen i 2024. Dette er tall oppdretterne selv har meldt inn til Fiskeridirektoratet. 

– Tallene viser at den oppgangen vi har hatt i dødelighet de siste årene heldigvis ikke fortsatte i 2024. Om dette er starten på en ny trend, er det for tidlig å si, men vi ser at mange oppdrettere jobber målrettet med ulike strategier for å få ned dødeligheten, sier avdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferd ved Veterinærinstituttet, Ingunn Sommerset, i en pressemelding.  

Dødeligheten (også kalt dødelighetsrisiko) for oppdrettslaks i sjøfasen på 15,4 prosenti 2024 er omtrent på nivå med tallet for 2021. Antall døde oppdrettslaks i sjøfasen i 2024 var 57,8 millioner, som er en nedgang fra 62,8 millioner i 2023. Det er likevel høyere enn i 2022. Det kan komme endringer i tallgrunnlaget for 2024 på grunn av etterrapporteringer. Dette kan gi noen mindre korreksjon på disse overordnede tallene. 

Den største årlige nedgangen i dødelighet sees i produksjonsområde (PO) 2 Ryfylke og PO3 Karmøy til Sotra: PO2 hadde 22,4 prosent i 2023 og 12,2 prosent i 2024 (endring på -10,2 prosentpoeng) og PO3 hadde 25,7 prosent i 2023 og 17,5 prosent 2024 (endring på – 8,2 prosentpoeng). PO6 Nordmøre og Sør-Trøndelag hadde høyest dødelighet i 2024 med 22,4 prosent, opp fra 16,3 prosent i 2023.   

PO4 (Nordhordaland til Stadt) hadde en dødelighet på 20,2 prosent, litt opp fra året før. PO-ene i Nord-Norge har stort sett litt nedgang, men i PO11 (Kvaløya – Loppa) er det litt opp fra 9,8 til 10,2 prosent og PO12 (Vest-Finnmark) er opp fra 12,7 til 14,2 prosent.

Veterinærinstituttet benytter en veldokumentert og etablert metode for å beregne årlig dødelighet. Det blir gjort ved å beregne en gjennomsnittlig dødelighetsrate for hver måned, som legges sammen til en årlig rate. Denne kan gjøres om til årlig dødelighetsrisiko, som oppgis i prosent. Metoden tar hensyn til at mengden fisk i merdene varierer gjennom året, og gir et godt bilde av situasjonen på anleggene gjennom den aktuelle perioden og er derfor en god indikator på fiskehelse og fiskevelferd. 

– Hva som ligger bak dødelighetstallene i 2024 og andre forhold som påvirker helse og velferdssituasjonen til norsk oppdrettsfisk, vil vi komme tilbake til i Fiskehelserapporten, sier Sommerset.

Årlig dødelighet i prosent hos oppdrettslaks (sjøfasen) per produksjonsområde:

Produksjonsområde (P.O.) 

Nummer

Geografisk område 2024 2023
1 Svenskegrensen til Jæren 19,2 % 7,7 %
2 Ryfylke 12,2 % 22,4 %
3 Karmøy til Sotra 17,5 % 25,7 %
4 Nordhordland til Stadt 20,2 % 17,9 %
5 Stadt til Hustadvika 16,7 % 16,9 %
6 Nordmøre og Sør-Trøndelag 22,4 % 16,3 %
7 Nord-Trøndelag med Bindal 14,4 % 11 %
8 Helgeland til Bodø 11,6 % 17,6 %
9 Vestfjorden og Vesterålen 9,1 % 13 %
10 Andøya til Senja 12,2 % 13,8 %
11 Kvaløya til Loppa 10,2 % 9,8 %
12 Vest-Finnmark 14,2 % 12,7 %
13 Øst-Finnmark 4,1 % 5,3 %