Reagerer på omtale av lusutfordringer

Nyheter
532

– Mattilsynet sier vi fikk ned lusetallene ved våravlusningen. Med utgangspunkt med de lusetallene vi hadde tidlig i år har vi fått ned lusemendgene relativt sett vesentlig mer enn i fjor, understreker Ketil Rykhus, og sier videre: – Det betyr at vi ved å gjøre ting mer optimalt i år har klart å kompensere for mer resistensproblemer og redusert følsomhet.

Rykhus reagerer blant annet på Fiskeribladet Fiskarens kommentar fredag der avisen skriver at «det ser kritisk ut for hele kysten og det er en galopperende lusutvikling».

– Faktum er jo at vi har veldig god oversikt over situasjonen. Vi vet hva vi skal gjøre. Utfordringen er å få gjort det raskt nok, påpeker Rykhus overfor iLaks.

– Det med utviklingen med fastsittende og bevegelige stadier er nedadgående nivåer i år mot tidligere år, og dermed er det en mulig å utsette oppblomstringen som skjer hver sommer med flere uker hvis vi lykkes nå og de nærmeste tre til fire ukene.

Det er særlig to regioner som er utfordrende.
– Men det går på sjøtemperaturene på Vestlandet, som er tre grader høyere i år enn i fjor. Det er særlig der og i Midt-Norge en får de største utfordringene der de har mye slaktemoden fisk.

Planen er klar hvis utviklingen går i feil retning.
– Ser vi utvikling i lusetallene uten effekt av behandling, er det forsert utslakting. Det som er virkelig avgjørende hvor det er forsert utslakting, er å få denne fisken opp av sjøen. Den må opp av sjøen så fort som mulig, understreker han.

Rykhus etterlyser nyanser i beskrivelsene av lusenivået langs kysten.

– Det er flere som mener noe om lusenivåene uten å ha et godt grunnlag for det de mener. Fordi om vi og Mattilsynet er bekymret, betyr ikke det at situasjonen er ute av kontroll. Situasjonen er egentlig tilfredsstillende med utgangspunktet i lusetallene i januar, mener Rykhus.

– Jeg tror vi er så langt nede som vi kan være med legemidler. Skal vi lenger ned, må vi ha ikke-medikamentelle alternativer.