Reagerer på invitasjon til samarbeid: – Mildt sagt oppsiktsvekkende

Nyheter
1413

Fortsatt steile fronter mellom Lumarine og Salfjord.

Konflikten mellom naboene Lumarine og Salfjord på Tjeldbergodden industriområde på Nordmøre har de siste ukene eskalert. Førstnevnte frykter at sprengingen til Salfjord, som har planer om å bygge et av Europas største landbaserte matfisk for laks, vil stresse fisken i deres anlegg så mye at den dør. Denne måneden kom en kjennelse fra tingretten, som sier at Salfjord inntil videre ikke får sprenge på egen tomt. Lumarine begjærte denne midlertidige forføyningen. 

Lumarine mener videre at saksbehandlingsreglene etter forskrift om konsekvensutredning ikke ble overholdt da Salfjord fikk dispensasjon av Aure kommune fra kravet om detaljregulering i fjor sommer, og klaget derfor dette inn i mars i år. Lumarine mente også det var grunnlag for å ta klagen til behandling, selv om klagefristen var oversittet. Dette var ikke Aure kommune enig i. De opprettholdt avvisningsvedtaket, og sendte saken over til Fylkesmannen i Møre og Romsdal for endelig klagebehandling.

Hans Ramsvik. FOTO: LinkedIn

– Forventet
Nylig stadfestet Fylkesmannen kommunens avvisningsvedtak. Daglig leder i Salfjord, Hans Ramsvik, mener Fylkesmannens avslag av klagen var som forventet.

– Våren 2019 og gjennom behandling av byggesøknaden til Salfjord var Lumarine, da Njord Salmon, godt informert om at tiltaket ikke var omfattet av KU-forskriften og de var aktivt involvert for å identifisere konsekvenser, risikoer og avbøtende i forbindelse med Salfjord sin etablering, sier han til iLaks.

Fylkesmannen behandlet kun selve avvisningsspørsmålet, og tok ikke stilling til de underliggende forholdene ved byggetillatelsen som tidligere har blitt gitt Salfjord. 
Kjetil Bjerkestrand, HR og organisasjonsleder i Lumarine, sier selskapet er skuffet over at Fylkesmannen ikke valgte å vurdere de faglige realitetene rundt konsekvensene av stress på fisk, og dermed det som ifølge han er sentralt for Lumarine: risiko og konsekvenser for driften.

– Samtidig er vi lettet over tingrettens beslutning om midlertidig forføyning og stans i sprengningsarbeidene, legger Bjerkestrand til.

– Vårt mål er ikke å stanse Salfjords virksomhet
Bjerkestrand mener sprengningsarbeidene som Salfjord dels har gjennomført, og fortsatt har planer om å gjennomføre uten konsekvensutredning, påfører Lumarine stor økonomisk og biologisk risiko.

– Det er all grunn til å frykte tap av verdier og arbeidsplasser. Det er dette vi ønsker konsekvensutredet før arbeidet iverksettes, understreker Bjerkestrand.

Ramsvik i Salfjord viser til at byggeaktiviteten nå er cirka 450 meter unna Lumarine, og at måling viser rystelser under 0.35 mm/s mens grenseverdien ligger på 20 mm/s.

– De udokumenterte påstandene om at vår aktivitet har katastrofale konsekvenser står ikke til troende når alle forslag om vurderinger fra tredjepart/overvåkning og samhandling avvises, sier Ramstad.

Bjerkestrand på sin side viser til det forrige fredag ble presentert en rapport fra SINTEF, på bestilling fra Tjeldbergodden Utvikling (TBU), som sier at det bør gjennomføres ulike utredninger og kontrollerte målinger før det kan sprenges videre med denne type marine fiskearter (berggylt og torsk) i karene. iLaks har så langt ikke fått tilgang på denne rapporten.


Bjerkestrand mener videre det ikke er tilstrekkelig å måle mens sprengingen pågår. 

– Da risikerer vi at fisken utsettes stress og påføres for ubotelig skade med den følge at store verdier blir tapt. Risikovurderingene som Salfjord gjennomførte i mars 2019 må revideres opp mot dagens driftssituasjon. Både tiltakshaver og utførende entreprenør har en lovmessig plikt til å ivareta aktsomhetskrav og risikoavbøtende tiltak, sier Bjerkestrand og legger til:

– Vårt mål er ikke å stanse Salfjords virksomhet. Vi ønsker bare å sikre at vi driver fiskehelse forsvarlig og ha trygghet for vår virksomhet og for de økonomiske verdiene som her står på spill.

ILLUSTRASJON: Salfjord

Har foreslått samhandling
Ifølge Ramsvik har Salfjord invitert den nye ledelsen i Lumarine til samarbeid både med tanke på pågående aktivitet, strategiske allianser og driftsmessig. Lumarine kjøpte opp Njord Salmon sensommeren 2019.

– Svaret vi har fått fra Lumarine er «så da er det bare å revidere advokatbudsjettene for alle parter», hevder Ramsvik. 

Han sier Salfjord opplever at Lumarine, gjennom klageprosesser og rettsstevninger, bruker store ressurser på på trenering og avviser alle våre forslag for å ta ned konfliktnivået og adressere eventuelle reelle risikoer.

– Blant annet har vi, utover de avbøtende tiltak som var omforent tidligere med Njord Salmon, foreslått samhandling for å utføre sprenging i perioder det passer med deres produksjonsplaner samt legge om veitrase for å fjerne behovet for sprenging nærmest Lumarine. Alt avvises og det er åpenbart at Lumarine ikke er interessert i å håndtere risiko, men å stoppe Salfjord gjennom bruk av kostbare advokater, hevder Ramsvik. 

Ramsvik mener videre at det virker som Lumarine sin ledelse prøver å presse ordfører og rådmann i Aure kommune til å trekke Salfjord sin byggetillatelse. Her viser han til en e-post i midten av november fra Lumarine til Aure kommune, som ble sendt etter det ble gjennomført sprenging på området.

I e-posten, som iLaks har fått innsyn i, skriver en person fra Lumarines ledelse følgende til ordføreren og rådmann:  «I morgen skulle jeg få mandat av hovedeier til å investere 90 MNOK i Bioparken, med øyeblikkelig igangsettelse. Med dagens situasjon så ser jeg meg nødt til å utsette en slik investeringsbeslutning».

– Det fremstår nesten som om ledelsen i Lumarine skal forsvare at de gjennom due-diligence forbindelse med kjøp av Njord Salmon ikke har fått med seg at det var regulert industriområde, gitt byggetillatelse og at veiarbeid var startet siden Lumarine først våren 2020 klager på Salfjord sin byggetillatelse fra juni 2019, sier Ramsvik.

Kjetil Bjerkestrand. FOTO: Lumarine

Bjerkestrand sier Lumarine hele tiden har forutsatt at prosjektet til Salfjord måtte gjennomføre en konsekvensutredning før arbeid og sprengning ble iverksatt, slik at man kunne finne de beste løsningene for sameksistens. 

– Dette har ikke skjedd. Vi frykter for stress og dødelighet på vår fisk, med store økonomiske tap som konsekvens, gjentar Bjerkestrand, før han legger til:

– Lumarine ønsker at det videre utviklingsarbeidet blir konfliktfritt og bra for alle parter, men vi må forsvare vårt eksistensgrunnlag, som vi nå frykter for. Det er tatt en rekke initiativ hvor kommunen, sammen med TBU, kan sette seg i førersetet og legge en plan for utvikling av hele området, slik at man både tar hensyn til eksisterende næringsvirksomhet og nye aktører.

Oppsiktsvekkende
Ramsvik sier de håper Fylkesmannens endelige vedtak betyr at man kan sette strek over historien og etterleve et sunnmørsk utrykk: «vi samarbeider når vi kan og konkurrerer når vi må».

–  Salfjord tror det er meget stor oppside for alle parter om vi ser etter felles muligheter, sier Ramsvik.

Uttalelsen imponerer ikke Bjerkestrand.

– Salfjords invitasjon til samarbeid blir mildt sagt oppsiktsvekkende så lenge de med fullt overlegg påfører oss og andre eksisterende aktører i Bioparken katastrofal risiko uten å få realitetsbehandlet innfrielse av konsesjonsvilkår og muligheter for reelle samlokaliseringsløsninger i området, sier han.

– Det kan jo kanskje skyldes at pågående arbeid mer er snakk om utvinning av stein enn å realisere de uttrykte laks-på-land planene, spekulerer Bjerkestrand.

Etterfølgende muntlig forhandling av den midlertidige forføyningen er satt opp fredag denne uken i Nordmøre tingrett.