Flere fylkeskommuner som forvalter havbruk er svært misfornøyd med hvordan overgangen til Fiskeridirektoratets nye Akvakulturregister har forløpt.
Det nye Akvakulturregisteret til Fiskeridirektoratet ble lansert i februar i år. Samtidig ble det gamle stengt og tatt ut av funksjon.
– Prosessen har vært tidkrevende, men vi er svært fornøyde med det vi har fått til, konstaterte fiskeridirektør Liv Holmefjord i en pressemelding i forbindelse med lanseringen.
«Svært fornøyde» er ikke en rekke fylkeskommuner, som i månedsvis har uttrykt sin frustrasjon over at den nye løsningen har begrenset funksjonalitet, som igjen skaper forsinkelser i saksbehandlingen og problemer for oppdrettere.
Fylkeskommunene bruker Akvakulturregisteret til å registrere alle vedtak de fatter etter akvakulturloven. Alle tillatelser knyttet til endringer av akvakulturanlegg, nye tillatelser og justeringer av biomasse og tilpasninger av både flåter og merder må registreres i Akvakulturregisteret før vedtak er gyldig.
Saken fortsetter under bildet.
Måtte klarere tillatelse uten registrering
Mandag sendte Fylkeskommunenes Akvakultursamarbeid (FAKS) et brev til departementet med kopi til Fiskeridirektoratet, om hvordan de ser på overgangen til nytt Akvakulturregister og hvilke konsekvenser det har for oppdrettsnæringen. FAKS består av Troms og Finnmark fylkeskommune, Nordland fylkeskommune, Trøndelag fylkeskommune, Møre og Romsdal fylkeskommune, Vestland fylkeskommune, Rogaland fylkeskommune og Agder fylkeskommune.
I brevet viser FAKS til at blant annet areal og biomasseendringer på eksisterende lokaliteter ennå ikke tar seg gjennomføre av fylkeskommunene, og vedtakene må sendes til Fiskeridirektoratet sentralt for innlegging og registrering.
Ifølge en e-post fra direktoratet til fylkeskommunene 23. mars ble det opplyst om at «vedtak som haster» kunne sendes inn for registrering, mens øvrige vedtak burde holdes igjen.
«Som et resultat av dette har flere fylkeskommuner meldt inn at de har holdt igjen vedtak om tillatelse som ellers ville blitt ferdigstilt med et fullt operativt Akvakulturregister. En fylkeskommune har sett seg nødt til å klarere tillatelse uten at dette ble registrert i Akvakulturregisteret av Fiskeridirektoratet da behovet for tillatelsen ble prekær. Saken var sendt Fiskeridirektoratet for registrering», skriver FAKS i sitt brev.
FAKS skriver imidlertid at de har god forståelse for at koronasituasjonen ikke gjøre det lettere for direktoratet å håndtere situasjonen, og oppgir det som grunn for at et brev ikke er sendt tidligere i sakens anledning. Men samtidig understrekes det:
«På generelt grunnlag mener fylkeskommunene at alle funksjoner i Akvakulturregisteret skulle vært fullt operativt og testet før registeret ble lansert i februar 2020.»
FAKS ber avslutningsvis om at arbeidet med utrullering av fullt operativt register prioriteres høyt av direktoratet, og at saker som blir sendt for registrering fra fylkeskommunene behandles.
Fiskeridirektoratet opplyser til iLaks at den manglende funksjonaliteten knyttet til areal og kapasitetsendring i det nye Akvakulturregisteret vil bli gjort tilgjengelig for fylkeskommunene i løpet av denne uken. Se hele tilsvaret nederst i saken.
– Slik kan det ikke være
Onsdag kom også fylkesråd for næring og miljø i Troms og Finnmark fylke, Karin Eriksen (Sp) på banen og krevde handling i saken fra departementet og direktoratet.
I en pressmeldingen uttaler hun at det nye Akvakulturregisteret har store mangler, og bremser utviklingen i havbruksnæringen. Hun krever at et nytt Avkakulturregister må ferdigstilles umiddelbart. Hun stiller også spørsmål ved at direktoratet stengte ned det gamle systemet før det nye var klart til å tas i bruk.
– Slik kan det ikke være, vi er i en krevende og utfordrende tid, næringen trenger ikke denne typen systemutfordringer i tillegg til utfordringer fra Covid-19 situasjonen. Vi kan ikke akseptere at en systemsvakhet blir nok et hinder for verdiskaping i nord, sier hun i pressemeldingen.
Sendte bekymringsmelding
En annen som har reagert sterkt er seksjonsleder i næringsavdelingen i Troms og Finnmark fylkeskommune, Gunnar Davidsson. Han tok kontakt med iLaks 2. april i forbindelse med at han hadde sendt en bekymringsmelding til direktoratet.
I meldingen kritiserte han den begrensede funksjonaliteten til det nye Akvakulturregisteret, den lange ventetiden på akuttsaker og konsekvensene dette hadde for oppdretterne.
«Oppdretterne kan ikke bruke sine lokaliteter eller tillatelser inntil vedtakene er registrert og må utsette justering av anlegg inntil vedtak er lagt inn i registeret. Dette er svært uheldig i enhver situasjon, men ekstra vanskelig nå i en fase hvor vårutsettet av smolt er rett rundt hjørnet», skrev Davidsson, og tok til orde for åpning av det gamle registeret, eventuelt at det måtte besluttes at vedtak var juridisk gyldig og kunne iverksettes uten å være registrert i Akvakulturregisteret.
Samme dag, litt over sju timer senere, svarte seksjonssjef for tildelingseksjonen i kyst- og havbruksavdelingen, Anne B. Osland, på e-posten til Davidsson.
Her skrev hun at Fiskeridirektoratet «tar på det største alvor at alle deler av det nye Akvakulturregisteret skal bli ferdig og operativt for alle brukere så raskt og så velfungerende som overhodet mulig.»
Hun erkjente at Fiskeridirektoratet, i likhet med i mange andre digitaliseringsprosjekter, hadde erfart at det var vanskelig å holde tidsplanen og at framdrift krevde gjentatte tester.
Hun mente imidlertid at direktoratet hadde holdt fylkeskommunene jevnlig orientert om nytt Akvakulturregister. Hun skrev også at fylkeskommunene var klar over at det ville være nødvendig å å gradvis «rulle ut» ulike funksjonaliteter.
Hun ga deretter en statusrapport på antall saker i kø for registrering, og status på systemet generelt.
«Vi beklager sterkt at dette gir et visst etterslep, men mener generelt at det i denne fasen er viktig at IT avd. primært prioriterer å gjøre utviklingsoppgaver og få på plass funksjonalitet for alle – heller enn å skulle prioritere manuell innlegging», avsluttet Osland.
Utvider funksjonalitet denne uken
iLaks har snakket med Davidsson onsdag. Han sier at det ikke har skjedd så mye siden han sendte inn bekymringsmeldingen.
– Innlegging av nye lokaliteter-funksjonaliteten er ikke egentlig på plass, men vi har fått midlertidig tilgang via bakveien i systemet slik at vi kan legge inn nye lokaliteter. Men systemet er svært mangelfullt også på det området fortsatt, understreker han.
Akuttsakene har ifølge Davidsson ligget på vent i «en god måned», og at det er purret på gjentatte ganger, uten at Fiskeridirektoratet har besvart henvendelsene.
iLaks har forelagt kritikken fra fylkeskommunene overfor Fiskeridirektoratet.
– Vi er oppmerksom på at det er et stor engasjement rundt innfasingen av det nye Akvakulturregistret. Vi beklager at innføringen har tatt noe lengre tid enn vi har forespeilet. Dette er et komplekst prosjekt som har høyeste prioritert hos oss. Vi har jevnlig orientert om status på prosjektet til involverte parter. Den manglende funksjonaliteten knyttet til areal og kapasitetsendring i det nye Akvakulturregisteret vil bli gjort tilgjengelig for fylkeskommunene i løpet av denne uken, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Vegard Oen Hatten i en e-post.
iLaks har også vært i kontakt med kommunikasjonsavdelingen til departementet, men har foreløpig ikke fått en kommentar til saken.