Rubelen er i fritt fall, noe som gjør det stadig dyrere for den jevne russer å kjøpe importvarer – som for eksempel laks og ørret. Dette bidrar til en økende frykt for konkurser blant de russiske sjømatimportørene.
Hovedårsaken bak rubelsvekkelsen er nedturen for oljeprisen. Russland er svært avhengig av sin omfattende petroleumsindustri, ettersom olje og gass står for godt over halvparten av den gamle stormaktens eksportinntekter. Dette gir naturligvis en sårbarhet for prisfall. Siden midtsommer har oljeprisen falt med 23 prosent.
Under selvkost
Ifølge Dagens Næringsliv er den såkalte break-even for den russiske oljeindustrien på cirka 90 dollar per fat. Tirsdag morgen handles Brent spot på 88,30 dollar ifølge Bloomberg.
Den økonomiske situasjonen er ikke blitt bedre av de vestlige sanksjoner overfor Russland.
Det ble i statsråd fredag 10. oktober vedtatt at Norge innfører skjerpede restriktive tiltak mot Russland som en reaksjon på landets fortsatt manglende vilje til å endre sin folkerettsstridige handlemåte i Ukraina.
Med vedtaket er Norges regelverk på linje med de skjerpede tiltakene EU innførte 12. september. Endringsforskriften som ble fastsatt fredag 10. oktober, trer i kraft straks.
Forutsa krise
En artikkel i den tyske storavisen Die Welt, gjengitt på iLaks for en måned siden, forutsa disse problemene. «Krisen i Ukraina, vestlige sanksjoner, fallende oljepriser, høy gjeld til utlandet og en stadig svakere rubel. Det er ingrediensene som kan skape den største finansielle krise i Russland på mange år», skrev Die Welt.
Forrige gang Russland ble rammet av en finanskrise var i 1998. Under det såkalte rubelkrakket falt oljeprisen helt ned til ni dollar per fat.